Wienerschnitzel, tysk Wiener Schnitzel, er en bøf af kalvekød, der er banket flad og paneret med æg og rasp, stegt og serveret med citron, kapers og evt. benfri sild og peberrod.
Er wienerschnitzel tysk?
En Wienerschnitzel
Wienerschnitzel er hverken fra Berlin eller Tyskland i det hele taget, men som navnet siger fra Wien i Østrig.
Hvad er forskellen på en schnitzel og en wienerschnitzel?
Schnitzel er en flad skive skært kød, fx kalv eller svin, der steges på forskellige måder. Wienerschnitzel er udbanket kalvekød, paneret og stegt i smør.
Hvilket land kommer wienerschnitzel fra?
En wienerschnitzel er en traditionel ret fra Wien af et tyndt stykke kalvekød mørnet med en kødhammer vendt i æg og dækket af rasp og stegt. Opskriften er muligvis importeret i det 15. eller 16. århundrede fra det nordlige Italien.
Er wienerschnitzel fra Østrig?
En paneret kalveschnitzel er basis for den ægte wienerschnitzel, der som navnet antyder stammer fra Wien.
Das Geheimnis vom perfekten Original Wiener Schnitzel
Hvorfor hedder det wienerschnitzel?
For ungerne fra Wien var små og slatne, når de kom – små wienerdrenge. Og schnitzelen hed jo altså også en wienerschnitzel dengang.
Hvad spiser man mest i Østrig?
Østrigsk mad er ofte kendt for at være velsmagende med kødfyldte retter, kartofler og kål. En af de mest kendte østrigske retter er Wienerschnitzel, som er en kotelet af kalvekød, der er paneret og stegt. Den serveres ofte med kartoffelsalat og en grøn salat. Et andet populært østrigsk kød er Würstel.
Hvad drikker man til wienerschnitzel?
Det bedste vinvalg til den danske udgave af wienerschnitzel er en tør Riesling (trocken) fra Tyskland eller en tør Riesling fra Alsace. Begge må meget gerne være lagret. Er du større tilhænger af rødvin, er dette også en mulighed. Den skal også være frugtig og syreholdig.
Hvorfor kaldes det en dreng på wienerschnitzel?
Det lidt finurlige ord “dreng” på en wienerschnitzel skyldes – ja, det vides faktisk ikke. Nogle steder kan du læse, at det også hedder “wienerdreng”, men årsagen er vist ukendt. Ikke desto mindre består den af en skive citron, ansjoser, kapers og friskrevet peberrod, som lægges oven på kødet efter panering….
Hvilket kød laver man wienerschnitzel af?
En klassisk wienerschnitzel laves af kalvekød, men det ses også, at den laves af svinekød. Du kan finde både wiener- og skinkeschnitzel i køledisken. Hvis du vil have det mest autentiske resultat, foreslår vi, at du vælger schnitzel af kalveinderlår.
Hvorfor ansjos på wienerschnitzel?
I Danmark har man i generationer serveret snitzlerne med søde ansjoser, fordi det var dem man kendte her til lands. Man kan altså enten vælge de salte og være gastronomisk "korrekt", eller de søde og hylde den danske tradition.
Hvorfor falder paneringen af?
Lad det stege færdigt på dennne side, vend igen, og lad også stege færdig på den anden side. Det lyder måske lidt kompliceret; men det bliver hurtigt ren rutine. Bemærk i øvrigt at en hyppig årsag til at panering falder af er, at maden er blevet overstegt, så den tørrer ind og simpelthen fylder mindre.
Hvorfor banker man wienerschnitzel?
Men der er også en anden fordel ved at banke kødet. »Alt kød, der bliver stegt, trækker sig sammen og bliver tykkere. Når du samtidig panerer kødet, bliver det hurtigt for tykt, når du steger det. Har du banket det ud, trækker det sig sammen til en perfekt tykkelse,« forklarer slagtermesteren.
Hvad hedder hotdog på tysk?
Currywurst - den tyske hotdog.
Hvad er typiske tyske retter?
Nogle af de mest populære traditionelle retter inkluderer Schnitzel, Currywurst, Sauerkraut og sæsonbetonede retter som hvide asparges. Disse retter er ofte tilgængelige på mange tyske restauranter og repræsenterer en vigtig del af den tyske madkultur.
Hvem opfandt wienersnitzel?
Feltmarskal Radetzky, kendt for sine militære bedrifter og loyalitet mod den østrigske kejser Franz Joseph I., spillede ifølge nogle beretninger en vigtig rolle i at bringe opskriften på wienerschnitzel til Wien. Efter hans tjeneste i Italien omkring 1857-59 siges det, at han præsenterede retten for hoffet i Wien.
Hvad består en dreng af til wienerschnitzel?
Wienerschnitzel med "dreng"..... en klassiker, som bare smager godt. Skal det være helt rigtigt er wienerschnitzelen, som her, lavet af kalveschnitzel. Citronskive med benfri sild, kapers og høvlet peberrod er det der kaldes "dreng" som er karakteristisk for en dansk wienerschnitzel.
Kan man lave wienersnitzel i airfryer?
Du skal kun bruge små 20 minutter! Bank dit kød fladt, vend først i hvedemel krydret med rigeligt salt og peber, så pisket æg og til sidst rasp. Læg på bagepapir i din airfryer og bag i forvarmet airfryer ved 200 grader i 10-12 minutter til, de er gyldne.
Hvad drikker man mest af i Danmark?
Salg af alkohol og tobak 2021
Øl og vin var de mest almindelige typer alkohol, der blev købt i 2021, idet de udgjorde knap 82 pct. af det samlede salg af alkohol i Danmark. Spiritussalget udgjorde 18 pct. af det samlede salg, med 1,6 liter ren alkohol pr.
Hvilken rødvin til wienerschnitzel?
En klassisk Wienerschnitzel har behov for en vin, der kan matche dens sprøde panering og subtile smag. En let hvidvin som Grüner Veltliner eller en delikat rødvin som Pinot Noir med frugtaromaer kan båden komplementere og fremhæve retten uden at dominere.
Hvilken vin drikker man til svinekød?
De fleste retter med svinekød bør serveres med en vin, der ikke er for kraftig. Om det er en rødvin, en rosévin eller en hvidvin er op til dig selv, men det er en god idé at vælge en let rødvin som Pinot Noir, en fyldig hvidvin som Riesling eller Grüner Veltliner eller en frisk rosévin med masser af bærsmag.
Hvad er Østrig nationalret?
Tafelspitz: Hvis du finder denne ret på menukortet, så bestil den. Det er det tætteste, du kommer på Østrigs nationalret. Tafelspitz betyder noget i retning af “spidsen til bordet” og består af kalve- eller oksespidsbryst, der har simrekogt med rodfruger.
Hvilket land i verden spiser mest usundt?
Britterne indtager førstepladsen - de forkæler nemlig sig selv med junkfood seks gange om måneden, stærkt efterfulgt af belgierne. Østrig, derimod, leder sig ikke i fristelse mere end højest to gange om måneden. I Danmark spiser vi stort set lige så meget junkfood som vores europæiske naboer.
Hvad spiser man til juleaften i Østrig?
Efter en afslappende og dejlig dag, skal vi fejre juleaften på østrigsk vis. Vi skal have en julemiddag med lokale delikatesser. Typisk spiser man skinke og gås serveret med knödel, og som dessert kan det være chokoladebudding.