Hjortetaksalt er et kemisk salt som ved opvarmning spaltes i to gasarter, ammoniak og kuldioxid. Spaltningen får dejen til at hæve kraftigt. På grund af den lidt skrappe lugt bruges hjortetaksalt kun til fladt bagværk med en stor overflade, såsom klejner, vaniljekranse, og lagkagebunde.
Hvilken funktion har hjortetaksalt?
Hjortetaksalt er ammonium-hydrogencarbonat, som ved opvarmning udvikler både kuldioxid og ammoniak. Det egner sig særligt til tyndt bagværk, f. eks. småkager, og giver ekstra sprødhed, samtidig med at kagerne hæver en lille smule og bliver florlette.
Hvad er forskellen på natron og hjortetaksalt?
Natron kaldes på engelsk baking soda og har det kemiske navn natriumhydrogencarbonat. Soda er stærkt basisk og har en karakteristisk ludagtig smag, som kendes fra traditionelt irsk hvedebrød. Hjortetaksalt er ammoniumhydrogencarbonat og omdannes allerede ved 60 grader til ammoniak og kuldioxid.
Kan man erstatte potaske med hjortetaksalt?
Potaske hæver først, hvis der er en sur ingrediens i dejen
Potaske har e-nummer E501 og har samme egenskaber som de andre typiske hævemidler, man bruger til bagning: Bagepulver, natron og hjortetaksalt.
Kan man undvære hjortetaksalt?
Normalt bruger man hjortetaksalt til kagerne, men de kunne fint laves uden hjortetaksalt. Hvis du er løbet tør, så ved vi altså nu, at bagepulver også fint kan bruges.
Klejner - min personlige favorit...
Kan man få for meget hjortetaksalt?
Hvis man anvender for meget hjortetaksalt, kan bagværken få smag af ammoniak. Ligesom der ved kogning af klejner godt kan opstå lugt af ammoniak.
Kan man bage uden hjortetaksalt?
Hjortetaksalt er svært at erstatte med bagepulver og natron. Hverken bagepulver eller natron giver den sprødhed, man opnår med hjortetaksalt, men du kan formentlig finde mange opskrifter på for eksempel pebernødder og brunkager, hvor hjortetaksalt ikke indgår. Du kan også finde klejner, der er bagt på bagepulver.
Kan hjortetaksalt blive for gammelt?
Krydderierne bliver ikke sundhedsfarlige af at være gamle, men taber kun i smag og kvalitet. Du skal kun kassere gamle krydderier, hvis der er smådyr i dem, eller de er angrebet af mug eller skimmel.
Hvad får gær til at hæve?
Anvendelse. Når gærcellerne nedbryder sukkerarter i dejen, dannes der alkohol og CO2 (kuldioxid), der får dejen til at hæve. Væsken, som den friske gær røres ud i, skal være "lillefingervarm" (37 grader), er den varmere bliver gærcellerne dræbt.
Hvad er baking soda på dansk?
Hvis du har stødt på en opskrift, der nævner "baking soda" på ingredienslisten, undrer du dig måske over, hvad det egentlig er. Selvom navnet kunne antyde, at det er det samme som bagepulver, så refererer "baking soda" faktisk til natron.
I hvilke bagværk bruger man oftest hjortetaksalt?
På grund af den lidt skrappe lugt bruges hjortetaksalt kun til fladt bagværk med en stor overflade, såsom klejner, vaniljekranse og lagkagebunde. På den måde kan den karakteristiske lugt let fordampe. I gamle dage blev hjortetakssalt lavet af takkerne på hjortenes gevir – deraf navnet.
Hvorfor må gær ikke blandes direkte med salt og sukker?
Husk at frisk gær endelig ikke må røres ud i salt eller sukker, det hæmmer og dræber de aktive gærceller, så gærens virkning udebliver. Når du laver en koldhævet dej, skal gærmængden som tommelfingerregel reduceres til det halve i forhold til almindelig gærtilsætning. Læs mere om koldhævning via Bageskolen her.
Hvor længe kan hjortetaksalt holde sig?
Hjortetaksalt giver dejligt sprøde småkager. Det kan til nøds erstattes med bagepulver, men jødekager bliver dog bedst med hjortetaksalt. De holder sig fint i en kagedåse i nogle uger, men jeg synes de er allerbedst inden for den første uges tid.
Hvad kan man bruge i stedet for potaske?
Potaske er et hævemiddel, som skal røres ud i koldt vand for at virke. Det giver småkager ekstra sprødhed. I en nødsituation kan potaske erstattes af natron, men det vil ikke give helt samme sprøde resultat.
Hvad gør småkager sprøde?
Når du bager småkagerne, er det en god idé at bruge almindelig ovnvarme. Med varmluft risikerer du, at sukkeret i småkagerne ikke karamelliserer på samme måde, og det er netop karamelliseringen, der sikrer sprødheden.
Hvorfor hedder det jødekager?
Jødekager er en af de klassiske julesmåkager, som bages hvert år i mange hjem. Kagerne og navnet har oprindelse i de jødiske bagerier i 1700-tallet. De jødiske bagere bagte kager med eksotiske krydderier, som gav danskerne nye smagsoplevelser.
Hvad gør æg i en gærdej?
Æg bidrager til hævningen
Æg spiller en afgørende rolle i hævningsprocessen af mange bagværker. Når æg varmes op, koagulerer proteinet, hvilket hjælper med at fastholde strukturen og tilføjer volumen til bagværket. I opskrifter, hvor der ikke anvendes bagepulver, kan æg alene være nok for at give løft og luftighed.
Kan gær bruges efter udløbsdato?
Holdbarhed på gær
Gær har også en sidste holdbarheds dato, men kan man stadig bruge gæren selvom datoen er overskredet? Ja, det kan du umiddelbart sagtens. Tjek at der ikke er dannet mug på gæren, for så skal den kasseres;. Men ellers kan du bare bage løs.
Hvorfor skal gærdej hæve to gange?
Der er gode grunde til at bage med lang hævetid og lille gærmængde. Smagen udvikler sig og bliver mere interessant og kompleks, mens gæren får god tid til at arbejde. Man har også garanti for, at det færdige brød ikke får den lille bismag af gær, som man kan risikere efter en halv times lynhævning.
Kan kanel blive for gammel?
Nej, krydderier bliver ikke for gamle
Dog mister krydderier i løbet af tiden meget smag og kvalitet, hvilket kan resultere i knap så smagfulde retter. Tip: Fintmalede krydderier som fx kanel, karry, spidskommen og muskatnød kan holde sig smagfulde i 2-3 år.
Hvad hedder de 4 kemiske hævemidler?
Bagepulver, natron, potaske og hjortetaksalt er alle kemiske hævemidler, som kan bruges, når man bager.
Er hjortetaksalt farligt?
Brug af hjortetaksalt
Det sker når hjortetaksaltet opvarmes til mere end 60 grader, og det vil du også kunne lugte i køkkenet. Men når blot du anvender det til småkager, herunder pebernødder, jødekager eller klejner er det ganske ufarligt.
Hvad kan bruges i stedet for kærnemælk?
Du kan sagtens erstatte kærnemælk med et andet surmælksprodukt som ymer, tykmælk, yoghurt eller a38. Hvis det er meget tykt, så bland det dog blot op med lidt vand eller mælk. Du kan også sagtens lave kanelkagen med almindelig mælk.
Hvor længe skal klejner koges?
Kog klejnerne lidt af gangen i den varme olie og hold godt øje med dem. De skal blot koge i et minuts tid og være lysebrune og sprøde. Tag de varme klejner op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle og kog det næste hold klejner. Nyd dem, mens de er helt friske.
Hvad kan erstatte hjortetaksalt?
Natron, potaske og hjortetaksalt kan erstattes af bagepulver i kager. Erstatter du med bagepulver, skal der blot tilsættes den dobbelte mængde. Men omvendt kan bagepulver ikke erstattes med et af de tre andre kemiske hævemidler, uden tab af smag og krav om tilsætning af en sur væske.