Hvad gør dekantering?

Når vin dekanteres, betyder det, at du ilter vinen. Det gør du ved at hælde den fra flasken over i en anden beholder. Denne beholder er typisk en karaffel til dekantering, som også er kaldet en vindekanter. Det er en simpel handling, som tilfører mere ilt til vinen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bilka.dk

Hvad betyder det at dekantere?

Dekantering, i ordets tekniske forstand, betyder at adskille vinen fra bundfald ved at hælde den over i en anden beholder. Når du dekanterer en vin, så omhælder du den i en anden beholder, oftest en karaffel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kjaersommerfeldt.dk

Hvordan virker en dekanter?

Dekantering betyder, at man hælder vinen fra flasken og over i en anden beholder, hvor den får lov til at komme i kontakt med ilt. At fjerne bundfaldet. Det ser ikke appetitligt ud med urenheder i glasset og de kan desuden give en grøn, bitter smag fra sig, hvis man drikker dem.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på blog.supervin.dk

Hvorfor bruge vinkarafler?

En karaffel eller decanter bruges til at ilte vinen. Det er en effektiv måde at fremme smage og aromaer i vin på, og det gælder især for de unge vine, der lige skal have lidt tid til at folde sig rigtigt ud.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hjhansen-vin.dk

Hvordan dekanterer man?

At dekantere er simpelt. Det betyder, at man hælder vinen fra flasken over i en anden/større (og ren) beholder, mens man holder øje med ikke at få evt. bundfald med. Derfor bruger man ofte en lyskilde, fx stearinlys eller lommelygte, under flaskehalsen, så man bedre kan se bundfaldet, inden det kommer med over.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jyskvin.dk

Vinkaraffel forklaret! Hvornår og hvordan bruges det?



Hvordan får man en karaffel ren?

Lav en blanding af varmt vand og 1-2 tsk. bagepulver og lad det stå natten over. Hæld et par skefulde ukogte ris i karaflen sammen med to dl husholdningseddike og ryst grundigt. Gentag et par gange, indtil kalken er forsvundet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på imerco.dk

Hvordan filtrerer man vin?

En vin bliver som regel filtreret inden den tappes. Når vinen filtreres løber vinen gennem et filter, der enten består af plader med små huller eller et jordfilter. Ved sidstnævnte passerer vinen gennem findelt materiale såsom jord, cellulose eller lignende.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på densidsteflaske.dk

Hvornår skal man dekantere en vin?

Vid hvornår du skal dekantere din vin

Ældre rødvine bør omhældes på karaffel umiddelbart før servering, eller tidligst et kvarter inden. Unge vine, derimod, bør omhældes en time eller to inden serveringen, eller i sidste øjeblik i åben kande, hvor vinen får mere luft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på buusvine.dk

Hvad gør en vinkaraffel?

En vinkaraffel tjener to primære formål: dekantering og iltning. Dekantering er processen med forsigtigt at overføre vin fra flasken til en karaffel, hvilket adskiller sedimenter i især ældre vine som Bordeaux eller vintage Port. Sedimenter kan skabe en ubehagelig grynet tekstur og påvirke smagen negativt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vinguruen.dk

Hvornår skal en vin iltes?

Start iltning to timer før servering

Det er forskelligt fra vin til vin. Derudover er det en smagssag, hvordan du synes, at vinen smager bedst. En tommelfingerregel er dog, du skal begynde iltningen mellem en halv time til to timer før, vinen serveres. Iltningen fortsætter nemlig, når den er hældt på glas.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kop-kande.dk

Hvad betyder dekanter?

Dekantering, adskillelse af en klar væske og et bundfald af partikler ved afhældning af væsken. Rødvin og portvin, som ved lang tids lagring på flaske har udskilt bundfald, dépôt, dekanteres over i karafler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lex.dk

Hvilke rødvine skal iltes?

Kan med fordel iltes: Unge vine på tanninrige druesorter som Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo, Malbec, etc. Klik her for at se Supervins oxytwister, der er et nemt redskab til at ilte en vin. Nogle vil ikke have, at deres vin bliver dekanteret, fordi de mener, at den ekstra iltning er lig med mindre smag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på blog.supervin.dk

Hvilken temperatur skal portvin serveres ved?

Rosé portvin skal serveres afkølet ved 4-7˚C, hvid portvin skal have en optimal temperatur på 8-10˚C, Tawny er allerbedst, når den serveres ved 12-15˚C, og Late Bottled Vintage, Vintage og Ruby skal helt op på 16-18˚C for den bedste smagsoplevelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på drikportvin.dk

Hvad betyder det at dreje en vase?

At tage en jordlur: At dø. At dreje en vase: At lave stort på toilettet. Blær: Noget der er sejt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Hvad betyder det at dampe?

At dampe er at koge grønsager, fisk eller fjerkræ i meget lidt vand eller anden væske under låg i kort tid, evt. på en rist. Fordelen er, at vitaminer og smag bevares bedre, især i grønsager. Det er en skånsom tilberedningsmetode, fx for fisk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Hvad sker der med vin, hvis det står fremme i kontakt med ilt?

for meget ilt kan ende med at blive vinens fjende – i værste fald ender vinen med at oxidere. En tommelfingerregel er derfor: jo ældre vinen er, jo hurtigere vil vinen oxidere, når den kommer i kontakt med luft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jyskvin.dk

Hvad er en ung vin?

En ung hvidvin starter sit liv næsten uden farve , men med ung aroam af druen. Ved lagring kommer efterhånden en strågul og gradvis dybere farve, men den unge bæraroma bliver rigere, mere sammensat med toner af andet end drue. Tilsvarende ændres vinens frugtsyre til en længere óg blødere smag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på eriksorensenvin.dk

Hvornår bliver vin for gammelt?

Alle vine udvikler sig på flaske. Daglige vine måske kun 6-12 måneder, mens en stor rødvin kan gemmes på flaske i 5-10 år, afhængig af årgangen. En exceptionel vin kan gemmes i 10-20 år, af og til længere endnu. Nogle generelle regler for rødvin: Bordeaux -den klassiske vin til lagring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på eriksorensenvin.dk

Hvad betyder dekantere?

Hvad er dekantering? Når vin dekanteres, betyder det, at du ilter vinen. Det gør du ved at hælde den fra flasken over i en anden beholder. Denne beholder er typisk en karaffel til dekantering, som også er kaldet en vindekanter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bilka.dk

Hvorfor skal vin ligge ned?

Flasker med korkprop skal ligge ned for at sikre det rette fugtindhold i korken. Når vinen står op, bliver proppen tør, når den ikke er i kontakt med vinen. Med tiden vil en tør prop krympe, og dermed kan ilt sive ind.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vinoen.dk

Hvordan dekanterer man vin?

Når du dekanterer en vin, betyder det egentlig bare, at du hælder vinen fra flasken over i fx en karaffel med en bred, flad bund. På den måde får vinen en større overflade og mulighed for at ånde. Det er typisk en vin med noget alder og bundfald, som har godt af at blive hældt over i en vinkaraffel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foetex.dk

Hvorfor bliver vin til eddike?

Iltning af vinen

Den mest almindelige fejl er, at vinen på en eller anden måde er blevet udsat for ilt. Det får vinen til at oxidere, hvilket medfører at vinen hurtigere bliver til eddike. Det giver et eddikeagtigt stik i smagen til sidst på rødvin og giver en mere æblemostagtig smag på hvidvin.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kjaersommerfeldt.dk

Hvordan stopper man gæringen i vin?

Stoppe gæring inden alt sukker i mosten er forbrugt:

Denne metode anvendes som oftest ved fremstilling af hedvine ved, at man tilsætter 70-90% druesprit under den alkoholiske gæring. Da gærcellerne ikke kan tåle en samlet alkoholprocent på mere end 16,5-17% vil dette slå gærcellerne ihjel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hjhansen-vin.dk

Hvordan gør man vinglas rene?

Du skal nøjes med meget lidt opvaskemiddel uden parfume – og kun på glassets yderside. Start med at skylle glasset indvendigt med vand alene. Børst derefter glassets yderside med opvaskemiddel ved at holde glasset med åbningen nedad, så du undgår, at der kommer opvaskemiddel ind i glasset.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jyskvin.dk

Hvordan gør man en drikkedunk ren?

Tåler din drikkedunk ikke at komme i opvaskemaskine, klares den daglige rengøring nemt med sæbe og en børste/svamp:
  1. Fyld drikkedunken med varmt vand og lidt flydende opvaskemiddel.
  2. Luk drikkedunken til og ryst den grundigt.
  3. Tøm drikkedunken og skrub den indvendigt med en børste (eller svamp)

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på packsmart.dk