Når vin dekanteres, betyder det, at du ilter vinen. Det gør du ved at hælde den fra flasken over i en anden beholder. Denne beholder er typisk en karaffel til dekantering, som også er kaldet en vindekanter. Det er en simpel handling, som tilfører mere ilt til vinen.
Hvad betyder det at dekantere?
Dekantering, i ordets tekniske forstand, betyder at adskille vinen fra bundfald ved at hælde den over i en anden beholder. Når du dekanterer en vin, så omhælder du den i en anden beholder, oftest en karaffel.
Hvordan virker en dekanter?
Dekantering betyder, at man hælder vinen fra flasken og over i en anden beholder, hvor den får lov til at komme i kontakt med ilt. At fjerne bundfaldet. Det ser ikke appetitligt ud med urenheder i glasset og de kan desuden give en grøn, bitter smag fra sig, hvis man drikker dem.
Hvorfor bruge vinkarafler?
En karaffel eller decanter bruges til at ilte vinen. Det er en effektiv måde at fremme smage og aromaer i vin på, og det gælder især for de unge vine, der lige skal have lidt tid til at folde sig rigtigt ud.
Hvordan dekanterer man?
At dekantere er simpelt. Det betyder, at man hælder vinen fra flasken over i en anden/større (og ren) beholder, mens man holder øje med ikke at få evt. bundfald med. Derfor bruger man ofte en lyskilde, fx stearinlys eller lommelygte, under flaskehalsen, så man bedre kan se bundfaldet, inden det kommer med over.
Vinkaraffel forklaret! Hvornår og hvordan bruges det?
Hvordan får man en karaffel ren?
Lav en blanding af varmt vand og 1-2 tsk. bagepulver og lad det stå natten over. Hæld et par skefulde ukogte ris i karaflen sammen med to dl husholdningseddike og ryst grundigt. Gentag et par gange, indtil kalken er forsvundet.
Hvordan filtrerer man vin?
En vin bliver som regel filtreret inden den tappes. Når vinen filtreres løber vinen gennem et filter, der enten består af plader med små huller eller et jordfilter. Ved sidstnævnte passerer vinen gennem findelt materiale såsom jord, cellulose eller lignende.
Hvornår skal man dekantere en vin?
Vid hvornår du skal dekantere din vin
Ældre rødvine bør omhældes på karaffel umiddelbart før servering, eller tidligst et kvarter inden. Unge vine, derimod, bør omhældes en time eller to inden serveringen, eller i sidste øjeblik i åben kande, hvor vinen får mere luft.
Hvad gør en vinkaraffel?
En vinkaraffel tjener to primære formål: dekantering og iltning. Dekantering er processen med forsigtigt at overføre vin fra flasken til en karaffel, hvilket adskiller sedimenter i især ældre vine som Bordeaux eller vintage Port. Sedimenter kan skabe en ubehagelig grynet tekstur og påvirke smagen negativt.
Hvornår skal en vin iltes?
Start iltning to timer før servering
Det er forskelligt fra vin til vin. Derudover er det en smagssag, hvordan du synes, at vinen smager bedst. En tommelfingerregel er dog, du skal begynde iltningen mellem en halv time til to timer før, vinen serveres. Iltningen fortsætter nemlig, når den er hældt på glas.
Hvad betyder dekanter?
Dekantering, adskillelse af en klar væske og et bundfald af partikler ved afhældning af væsken. Rødvin og portvin, som ved lang tids lagring på flaske har udskilt bundfald, dépôt, dekanteres over i karafler.
Hvilke rødvine skal iltes?
Kan med fordel iltes: Unge vine på tanninrige druesorter som Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo, Malbec, etc. Klik her for at se Supervins oxytwister, der er et nemt redskab til at ilte en vin. Nogle vil ikke have, at deres vin bliver dekanteret, fordi de mener, at den ekstra iltning er lig med mindre smag.
Hvilken temperatur skal portvin serveres ved?
Rosé portvin skal serveres afkølet ved 4-7˚C, hvid portvin skal have en optimal temperatur på 8-10˚C, Tawny er allerbedst, når den serveres ved 12-15˚C, og Late Bottled Vintage, Vintage og Ruby skal helt op på 16-18˚C for den bedste smagsoplevelse.
Hvad betyder det at dreje en vase?
At tage en jordlur: At dø. At dreje en vase: At lave stort på toilettet. Blær: Noget der er sejt.
Hvad betyder det at dampe?
At dampe er at koge grønsager, fisk eller fjerkræ i meget lidt vand eller anden væske under låg i kort tid, evt. på en rist. Fordelen er, at vitaminer og smag bevares bedre, især i grønsager. Det er en skånsom tilberedningsmetode, fx for fisk.
Hvad sker der med vin, hvis det står fremme i kontakt med ilt?
for meget ilt kan ende med at blive vinens fjende – i værste fald ender vinen med at oxidere. En tommelfingerregel er derfor: jo ældre vinen er, jo hurtigere vil vinen oxidere, når den kommer i kontakt med luft.
Hvad er en ung vin?
En ung hvidvin starter sit liv næsten uden farve , men med ung aroam af druen. Ved lagring kommer efterhånden en strågul og gradvis dybere farve, men den unge bæraroma bliver rigere, mere sammensat med toner af andet end drue. Tilsvarende ændres vinens frugtsyre til en længere óg blødere smag.
Hvornår bliver vin for gammelt?
Alle vine udvikler sig på flaske. Daglige vine måske kun 6-12 måneder, mens en stor rødvin kan gemmes på flaske i 5-10 år, afhængig af årgangen. En exceptionel vin kan gemmes i 10-20 år, af og til længere endnu. Nogle generelle regler for rødvin: Bordeaux -den klassiske vin til lagring.
Hvad betyder dekantere?
Hvad er dekantering? Når vin dekanteres, betyder det, at du ilter vinen. Det gør du ved at hælde den fra flasken over i en anden beholder. Denne beholder er typisk en karaffel til dekantering, som også er kaldet en vindekanter.
Hvorfor skal vin ligge ned?
Flasker med korkprop skal ligge ned for at sikre det rette fugtindhold i korken. Når vinen står op, bliver proppen tør, når den ikke er i kontakt med vinen. Med tiden vil en tør prop krympe, og dermed kan ilt sive ind.
Hvordan dekanterer man vin?
Når du dekanterer en vin, betyder det egentlig bare, at du hælder vinen fra flasken over i fx en karaffel med en bred, flad bund. På den måde får vinen en større overflade og mulighed for at ånde. Det er typisk en vin med noget alder og bundfald, som har godt af at blive hældt over i en vinkaraffel.
Hvorfor bliver vin til eddike?
Iltning af vinen
Den mest almindelige fejl er, at vinen på en eller anden måde er blevet udsat for ilt. Det får vinen til at oxidere, hvilket medfører at vinen hurtigere bliver til eddike. Det giver et eddikeagtigt stik i smagen til sidst på rødvin og giver en mere æblemostagtig smag på hvidvin.
Hvordan stopper man gæringen i vin?
Stoppe gæring inden alt sukker i mosten er forbrugt:
Denne metode anvendes som oftest ved fremstilling af hedvine ved, at man tilsætter 70-90% druesprit under den alkoholiske gæring. Da gærcellerne ikke kan tåle en samlet alkoholprocent på mere end 16,5-17% vil dette slå gærcellerne ihjel.
Hvordan gør man vinglas rene?
Du skal nøjes med meget lidt opvaskemiddel uden parfume – og kun på glassets yderside. Start med at skylle glasset indvendigt med vand alene. Børst derefter glassets yderside med opvaskemiddel ved at holde glasset med åbningen nedad, så du undgår, at der kommer opvaskemiddel ind i glasset.
Hvordan gør man en drikkedunk ren?
- Fyld drikkedunken med varmt vand og lidt flydende opvaskemiddel.
- Luk drikkedunken til og ryst den grundigt.
- Tøm drikkedunken og skrub den indvendigt med en børste (eller svamp)