Marcipan kendes i Europa fra middelalderen. Under 1. Verdenskrig og 2. Verdenskrig blev mandlerne erstattet af kartofler eller mel samt bog eller andre nøddelignende kerner.
Hvad erstattede man marcipan med under besættelsen?
Marcipanen skulle naturligvis have chokoladeovertræk, og her kunne man af en spsk. fedt (helst ikke krydret), 25 gram flormelis og 25 gram kakao, et par spsk. olie og 3 blade husblas lave en fin erstatning.
Hvad brugte man til marcipan under krigen?
Marcipan lavet af kartofler. 70 år er der gået, siden den sidste jul under besættelsen blev fejret med erstatningskaffe, havregrynskonfekt og falsk chokolade.
Hvad erstattede man marcipan med?
Marcipanerstatning: 200 g. havregryn 60 g. sukker, 50 g sirup, 50 g.
Hvad spiste man under 2. Verdenskrig?
Rationering betød, at man under besættelsen måtte bruge andre varer, end dem man plejede. Opfindsomheden var stor, og havregryn, ærter, kartofler, byg og grøntsager i store mængder blev brugt til at strække de små forsyninger af hvedemel, kød og smør.
Hjemmelavet marcipan
Hvad erstattede man mandler til marcipan med under krigen?
Marcipan kendes i Europa fra middelalderen. Under 1. Verdenskrig og 2. Verdenskrig blev mandlerne erstattet af kartofler eller mel samt bog eller andre nøddelignende kerner.
Hvad spiste tyskerne under 2. Verdenskrig?
Inden udgangen af 1940 var yderligere dagligvarer som brød, gryn, smør, margarine og sæbe blevet rationeret. Der var størst mangel på varer, som ikke kunne fremstilles i Danmark, og fra januar 1942 var der for eksempel ikke mere kakao og kaffe til salg. Der var rationering på visse varer helt frem til 1953.
Hvad kan man bruge i stedet for marcipan?
Hvis du ikke har marcipan, eller gerne vil prøve et billigere alternativ, så kan man faktisk bruge kartofler (sammen med mandelessens) som erstatning for marcipan.
Hvad spiste man i 1945?
I 1945 slutter 2. Verdenskrig og Danmark er frit. Men på nogle områder fortsætter krigen. Besættelsestidens rationering på fødevarer som sukker, smør, brød, kaffe og the fortsætter, og det betyder sortbørshandel, erstatningsvarer og stalddørssalg.
Hvornår opfandt man marcipan?
Men faktisk er marcipan en gammel opfindelse tilbage fra omkring år 600-700 i det gamle Persien. Marcipanen kom først til Europa omkring 1100-tallet, når pilgrimme og korsfarer fra korstogene tog det med tilbage. I Europa blev det populært hos den europæiske adel, der var nogle af de få der havde råd til det.
Hvad spiste man for 50 år siden?
I 50erne var det almindeligt med formad, fx mælkemad, før hovedretten, og med efterret, som fx æblegrød eller henkogte pærer. Indmad var almindeligt, det samme var gratin og sagosuppe. Og farseret hvidkål var meget populær, det samme var kåldolmer, frikadeller og boller i selleri (eller karry).
Hvad spiste man under 1. verdenskrig?
Danmarks taktik under Første Verdenskrig var at holde sig neutral. En del af den taktik handlede om at sende smør, æg og bacon med skibe til England og dermed holde sig gode venner med englænderne, mens skibe fyldt med konservesdåser, med blandt andet gullasch i, var betalingen for tysk venskab.
Hvornår stoppede man med rationeringsmærker?
Offentlig rationering i Danmark
Verdenskrig blev der i Danmark indført rationering af en række levnedsmidler i årene 1917 til 1921. Under 2. Verdenskrig blev rationeringen mere omfattende, og systemet med rationeringsmærker for mange varer blev udbredt. Rationeringen fungerede i Danmark 1939 til 1952.
Hvad lavede man marcipan af under krigen?
Falsk marcipan lavet af kartoffelmos, kaffe lavet af byg og småkager med ærtemel. Det er ikke retter, man finder på menukortene rundt om i de nordjyske restauranter, men under besættelsen fra 1940-1945 var det en nødvendighed, at være kreativ med kokkerierne.
Hvilke varer skulle man bruge rationeringsmærker for at få?
Et rationeringsmærke er en kupon der fx under 1. og 2. verdenskrig gav indehaveren ret til at købe en rationeret vare, som smør, sukker eller brændsel i begrænset mængde.
Hvordan lavede man marcipan i gamle dage?
Marcipan hørte til på ethvert fornemt bord
I den ældste kogebog på dansk fra 1616 kan man finde denne opskrift på marcipankage: »Stød afskallede mandler i en morter / giv der under hvidt sukker og rosenvand / og stød det vel med hver andre / at det ikke bliver tyndt / men smukt tykt.
Hvad var der mangel på under besættelsen?
Under besættelsen var det økonomiske liv genstand for mange reguleringer og påbud. Der var mangel på forsyninger af føde- og dagligvarer, så rationeringskort og knaphed blev en del af hverdagen. Opfindsomhed i form af byttehandel, stalddørssalg og sortbørshandel blev en del af den uofficielle økonomi.
Hvad spiste man i Danmark for 1000 år siden?
Råvarer. Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.
Hvad drak man i 1940'erne?
Mai Tai opskrift
Så får du her opskriften på en Mai Tai. Mai Tai er en cocktail tilbage fra 1940'erne. Det er en tropisk cocktail, som stammer fra Sydamerika. Legenden siger, at den første person, som smagte denne cocktail udbrød "Mai Tai"..
Hvad er forskellen på marcipan og Bagemarcipan?
Ifølge Chokolade- og Konfektureforeningens branchekodeks skal en Bagemarcipan indholde mindst 15 % mandler, hvilket er lavere end ved Ren Rå Marcipan, og det skyldes netop at Bagemarcipan typisk indeholder abrikoskerner for de gode bageegenskaber.
Kan bagepulver erstattes med natron?
Som du kan erstatte bagepulver med natron, kan du også erstatte natron med bagepulver. Når du erstatter natron, skal det erstattes med den dobbelte mængde bagepulver. Du skal dog være opmærksom på, at natron giver en mindre fyldig dej og mindre hævning.
Kan mandelmel erstatte marcipan?
Marcipan er nemt at lave
Færdigkøbt mandelmel kan bruges til at lave en grovere type af marcipan.
Hvor meget smør fik man for et smørmærke?
Mærker til 5 gram smør som kan deles til 2½ gram smør.
Hvad lavede man tobak af under krigen?
Også officerer, studenter og håndværkere fandt velbehag i piberygning, og til rygerne blev fremstillet såkaldte kridtpiber. De blev formet i kridtler og brændt og havde et pibehoved til tobakken og et rør, som førte røgen ind i mundhulen. Kridtpiber var billige og fungerede godt, men var skrøbelige.
Hvorfor var der rationering på smør?
Formålet med rationeringen var at undgå, at Danmark hurtigt løb tør for varer. Men den skulle også sikre, at varerne blev fordelt nogenlunde ligeligt i befolkningen.