En mole er et bygningsværk, der fungerer som bølgebryder fra land ud i havet. Molen kan være opbygget med et bolværk med skrå eller lodrette sider af forskellige materialer, eksempelvis træ, sten, stål eller beton. Moler gør havne sikrere og hindrer også aflejring af sediment inden i havnen.
Hvad består moler af?
Molerets hemmeligheder
Moleret ved Limfjorden består af en blanding af fint ler og ufattelige mængder af mikroskopiske diatoméer, som er mikroskopiske kiselalger, som levede, døde og sank til bunds i molerhavet. Tilsammen blev det et 60 m tykt lag, som blev dannet i løbet af tre millioner år.
Hvad er moleret på Fur?
Moleret er kendt for sit indhold af velbevarede fossile fisk, insekter, krybdyr og planter. Moleret indeholder ca. 200 vulkanske askelag, som er blevet dannet under gentagne vulkanudbrud i forbindelse med åbningen af Nordatlanten mellem Norge og Grønland.
Hvordan udvindes moler?
Moler (diatomit) fra Limfjordsområdet bruges til fremstilling af superlette, isolerende og absorberende bygningssten og granulater, mens trykfaste, isolerende granulater og bygningssten fremstilles ved brænding af plastisk ler (sandfrit ler). Salt findes som betydelige forekomster i Danmarks undergrund.
Hvor findes moler i Danmark?
Fur og Mors er de eneste steder på planeten, hvor der findes ”ægte moler”, som er en unik ikke-klumpende ler, der blev dannet for omtrent 54 millioner år siden. Malmen er blevet udvundet på disse øer siden midten af 1940'erne. Moler består typisk af to tredjedele diatoméjord og en tredjedel smektitler.
Fordele og ulemper ved mole- og bjælkefundament
Hvad kan man bruge moler til?
- Molersten til isolering af ovne og skorstene.
- Kattegrus.
- Fremstilling af dynamit.
- Filtrering af gæret øl.
Hvordan finder man fossiler i moler?
Finder du klinter og skrænter med lerlag, som eksempelvis moler, kan du prøve at splitte klumper af moler ad. Split moleren langs lagene med en almindelig spisekniv. Mellem lagene i lejren kan du måske finde fossiler af fisk, dyr, insekter eller planter.
Hvor mange fastboende er der på Fur?
Fur er en småø i Limfjorden ved nordspidsen af halvøen Salling. Øen er på 22 km2 og havde i 2024 omkring 730 fastboende indbyggere samt 450 sommerhuse med fritidsfurboere og tusinder af endagsturister.
Hvordan udvindes sand?
Det meste sand og grus, der graves, er aflejret af smeltevand fra gletsjerne i Pleistocæn. Der indvindes dog også fra marine aflejringer og fra prækvartære aflejringer samt på havet, hvor materialerne suges op fra havbunden.
Hvilke råstoffer har vi i Danmarks undergrund?
Sten, grus, sand, ler og kalk. Det er de primære råstoffer i den danske undergrund, og fremover stiger behovet for disse.
I hvilken tidsalder er moler dannet?
For mellem 55,5 og 54 mio. år siden, i Eocæn tid, blev moler aflejret på relativt dybt vand i Molerhavet, der strakte sig fra England i vest til det baltiske område i øst. På dette tidspunkt begyndte den amerikanske og den europæiske kontinentalplade at drive fra hinanden, hvorved Nordatlanten blev dannet.
Kan man finde fossiler på Fur?
Fur Museum og Molergravene på Fur
Moleret på Fur er et sandt skattekammer med fossiler.
Hvad er Fur kendt for?
Hvad er Fur kendt for? De fleste kender Fur for dets istidslandskab og forekomster af moler, som indeholder ca. 200 vulkanske askelag. Det er fascinerende at tænke på, at hele området var dækket af hav for 55 millioner år siden.
Hvad bliver moleret på Fur brugt til?
Moler anvendes til coatning, isolering og absorbering.
Hvad er forskellen på grus og sand?
Sprogbrugen og definitionerne er forskellige på Sjælland (Østdanmark) og i Jylland (Vestdanmark). I vest er sand materialer op til ca. 1 mm, grus er materialer på ca. 1-3 mm og det derover er sten.
Hvordan udvindes salt i Danmark?
Saltet hentes op fra en dybde af 1500 m. Nedpumpet vand opløser saltet, og det saltmættede vand pumpes op og føres ad 25 km rør til Mariager, hvor saltet inddampes. saltdiapiren er 4 km høj og 3 km i diameter, så hvis produktionen på 587.000 tons i 2000 fortsætter fremover, er der salt til de næste 30.000 år.
Hvad kaldes en blanding af grus og sten?
Hvad er støbemix? Støbemix består af en blanding af grus, sten og sand, og bruges til at støbe fx fundamenter, trapper, gulve og stolper. Støbemix bruges også til pudsning af vægge.
Hvorfor hedder Fur Fur?
Navnet Fuur skal have sit udspring i ordet fyr. Som i resten af landet blev Fur ryddet for skov, for at skabe plads til bebyggelse og landbrug. Skovene på Fur, holdt sig længst på den sydlige del af øen, som sidst blev bebygget og opdyrket.
Hvem ejer Fur?
I dag er bryggeriet ejet af Mildred Fog, og en investorkreds bestående af Direktør Michael Ring, Stelton, Direktør Søren Holm, CoRo, Advokat Jacob Hjortshøj, Bech & Bruun, og Mads Hylletoft Bøttger direktør Dragsholm Slot.
Hvad står Fur for?
Fur er et ældre dansk udtryk, der beskriver handlingen at give nogen en hård medfart, f. eks et kraftigt skub eller hård kritik. Det er afledt af verbet fure i betydningen skubbe, jage bort.
Hvad er verdens største fossil?
Det hidtil største fossil af en dinosaur menes at være langhalsen Argentinosaurus huinculensis, der levede for mellem 92 og 96 millioner år siden i Argentina. Den kunne måske blive op til 35 meter lang og veje op mod 80 ton.
Kan planter blive til fossiler?
Normalt bevares kun en uhyre ringe andel af de levende organismer som fossiler, og normalt bevares kun dyr og planter, der indeholder en eller anden form for hårdvæv - det kan være knogler, skaller eller træved.
Hvor kan man finde hajtænder i Danmark?
Thurø Rev er stedet, hvor du kan finde fossile hajtænder - Hans Riehmann har gjort fund i 20 år. Under ler og sten gemmer der sig skatte ved Thurø Rev. Hans Riehmann har fundet fossile hajtænder ved revet gennem de sidste 20 år, og det er stedet ved Svendborg at gøre sine fund, siger han.
Kan man finde moler i Danmark?
Moleret i Limfjorden er et mekka, hvis du gerne vil finde fossiler. Det unikke moler, som ikke findes mange andre steder i verden, gemmer på fossiler fra dyr og planter, som levede på den daværende havbund for 55-53 millioner år siden. Og det er især dyr og planter du har mulighed for at finde her.
Hvad er diatomejord?
Kiselgur, også kaldet diatoméjord, er et løst mineral, der er dannet gennem millioner af år på gamle, forsvundne havbunde. Dens egenskaber er absorberende, kemisk stabiliserende og filtrerende, hvilket gør at kiselgur anvendes til skadedyrsbekæmpelse og som stabilisator i forskellige produkter.