Hvad er forskellen på mørkt stof og mørk energi?

Sort stof, eller mørkt stof, er det stof, som forklarer hvordan galakser og galaksehobe hænger sammen, dvs. det tiltrækker stof via tyngdekraften. Sort energi, eller mørk energi, er den mystiske ingrediens i Universet, der gør at Universets udvidelse går hurtigere og hurtigere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nbi.ku.dk

Hvor meget stof mørkt stof og mørk energi er der i vores univers?

5 procent 'almindeligt' stof.

Det er det stof, vi kan se i form af stjerner og galakser. 27 procent mørkt stof, som vi ikke kan se. 68 procent mørk energi, som findes i dét, vi tidligere kaldte det tomme rum.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Hvad gør mørk energi?

Mørk energi er en type energi, som findes overalt i rummet, og som får Universet til at udvide sig hurtigere og hurtigere. Nogle forskere opdagede denne accelererende udvidelse i 1998 ved at beregne afstanden til nogle supernovaer i andre galakser og sammenligne disse afstande med galaksernes hastighed væk fra os.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fysikleksikon.nbi.ku.dk

Hvad ved vi om mørkt stof?

Mørkt stof er nemlig ikke mørkt, men nærmere usynligt. Vi ved ikke ret meget om det mørke stof – men vi ved, at det ikke interagerer ret meget med sine omgivelser. Mørkt stof hverken absorberer, reflekterer eller udsender lys, hvilket gør det umuligt for os at observere direkte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på planetarium.dk

Hvad er mørkt stof lavet af?

Det mørke stof er formentlig en speciel elementarpartikel, der er dannet nogle få brøkdele af et sekund efter Big Bang, næsten samtidig med de andre kendte elementarpartikler som f. eks. elektroner og protoner. I dag forsker både astronomer og partikelfysikere intenst i at finde ud af, hvad det mørke stof består af.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fysikleksikon.nbi.ku.dk

What is Dark Matter and Dark Energy?Hvor mange år er universet?

Universets alder er målt og angives som 13.7 milliarder år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nbi.ku.dk

Hvilket stof skal jeg vælge?

Hvis du foretrækker en blød og luksuriøs følelse, kan naturmaterialer som bomuld, uld eller silke være et godt valg. Hvis du foretrækker et slankt og moderne look, kan syntetiske materialer som polyester eller nylon være et bedre valg.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på moebelsalg.dk

Hvad er rummet lavet af?

I virkeligheden udgør den del af rummet, vi kan se - stjerner, planeter, galakser og tåger - kun en lille del på cirka 4% af det samlede stof i universet. Resten består af det, vi kalder 'mørkt stof' og 'mørk energi', som fylder henholdsvis 23% og 73% af den samlede stofmængde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på illvid.dk

Hvor mange galakser mener man der er i det synlige univers?

Der menes at være ca. 100 milliarder galakser i den del af universet, vi kan se (dvs. den del af universet, vi har modtaget lys fra siden Big Bang). De mindste galakser indeholder nogle få millioner stjerner, mens de største galakser indeholder flere hundrede milliarder stjerner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fysikleksikon.nbi.ku.dk

Hvor hurtigt udvider universet sig?

I relativ nærhed af os (kosmologisk set dvs. hundredevis af Megaparsec svarende til hundrede millioner af lysår) udvider universet sig med Hubblekonstanten. I dag er Hubblekonstanten målt til 73 km/s/Mpc (2 cm/s/lysår). Det betyder, at hvert lysår udvider sig 2 cm på et sekund.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nbi.ku.dk

Hvad er der ude i universet?

Universet blev skabt under Big Bang

Ifølge Big Bang-teorien blev universet skabt for 13,7 milliarder år siden, hvor et lille punkt pludselig ekspanderede til et verdensrum, der var uendeligt stort. Herefter er universet fortsat med at vokse og udvider sig nu med accelererende hast.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Hvad er det mørke univers?

Noget er med til at holde sammen på og accelerere galakser og stjerner. Det "noget" er mørkt stof og mørk energi, som tilsammen udgør 95 procent af energien i universet. Stjerner, planeter, stjernetåger og sorte huller er de sidste fem procent.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristeligt-dagblad.dk

Hvordan ser universet ud?

Universet er som overfladen af en ballon. Udvidelsen af universet betyder, at der generelt bliver længere og længere mellem galakserne. Uanset hvilken galakse vi befinder os i, vil vi se, at alle de andre fjerner sig fra os og fra hinanden – som var de malet på overfladen af en ballon, der bliver pustet op.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på illvid.dk

Hvad er sort energi?

Hvad er sort energi? Sort energi dækker over de mere traditionelle fossile brændstoffer. Det er energiformer som kul, gas og olie. På grund af deres negative miljøaftryk er det ikke helt af vejen at antage, at vi inden for nærmeste fremtid skal tage afsked med energiformer som disse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nettopower.dk

Hvad sker der med universet og de mange galakser?

I det unge Univers, som er det, vi i dag ser som værende langt væk på grund af Universets udvidelse efter Big Bang, var der mange små galakser. I det ældre Univers, som er tæt på os, er der relativt færre galakser, da mindre galakser over tid støder sammen og bliver til færre, men større galakser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ing.dk

Hvilke atomer består universet af?

Ifølge Big Bang-teorien vil nukleosyntesen resultere i, at universet efter dens forløb indeholder 75% H-1, omkring 25% helium-4, ca. 0.01% deuterium, uhyre små mængder (af størrelsesordenen 10-10) af lithium og beryllium, og ingen tungere grundstoffer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad er det største i universet?

Universets største stjerne kaldes VY Canis Majoris. Den er 5000 lysår fra Jorden og estimeret til en diameter på næsten tre tusinde milliarder kilometer. Det betyder, at den kan indeholde vores sol otte tusinde milliarder gange. VY Canis Majoris betegnes af New Science som en rød hypergigant.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jyllands-posten.dk

Kan man se andre galakser fra Jorden?

De stjerner, vi kan se, tilhører alle vores egen galakse, Mælkevejen, og er således højst 100.000 lysår væk. Det er dog også muligt at se enkelte andre galakser. Det fjerneste himmellegeme, der er synligt uden brug af kikkert, er Andromedagalaksen, der befinder sig cirka 2,5 millioner lysår herfra.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på illvid.dk

Hvor mange km er universet?

Fra at være 91,32 milliarder lysår i diameter er universet nu 90,68 milliarder lysår i diameter. I kilometer svarer det til den nette sum af cirka 8,5 quadrillioner kilometer, hvilket også skrives som 8,500.000.000.000.000.000.000.000 kilometer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Hvordan lugter der i rummet?

Rummets lugt er blandt andet blevet sammenlignet med lugten af krudtslam fra en affyret pistol. Udover krudtslam, skulle der også lugte lidt ”bittert” og ”metallisk” når man forlader Jorden. Lugten er også blevet beskrevet som en blanding af krudt, brændte bøffer, hindbær og rom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på avisen.dk

Er det koldt eller varmt i rummet?

Universet er stort og koldt. Eftergløden fra Big Bang, den kosmiske baggrundsstråling, rækker ikke langt, når det gælder om at få varmen. Men den sørger da trods alt for, at tomrummet har en temperatur på 2,7 kelvin, altså 2,7 grader over det absolutte nulpunkt ved -273,15 grader celsius.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Hvor hurtigt vil man dø i rummet?

Et menneske, der bliver udsat for forholdene i det tomme rum, vil ikke kunne overleve mere end nogle få sekunder, om end han eller hun næppe vil eksplodere. Til gengæld vil vedkommende svulme mærkbart op, ligesom indvolde og organer vil blive presset ud af kropsåbningerne samt af sår eller revner i huden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på illvid.dk

Hvilket stof er bedst til nattøj?

Det allermeste undertøj i uld, uld silke eller bambus kan du vælge at bruge som nattøj. Undertøj der er sved absorberende og svedabsorberende nattøj har fuldstændig den samme funktionalitet. Altså er det mere dine personlige præferencer der sætter dagsordenen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på svanebutikken.dk

Hvilket stof er bedst til undertøj?

Det rigtige materiale: Selvom bomuld er det mest normale materiale til undertøj, så er det langt fra det bedste alternativ. Kig i stedet efter eksempelvis modal, som er et fantastisk materiale til undertøj, da det er temperaturregulerende, blødt og fleksibelt. Du kan læse meget mere om fordelene ved modal lige her.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på barberskabet.dk

Hvilket stof trevler ikke?

Der findes stof, som ikke trævler, fx en god jersey, der har fået en efterbehandling som gør at den ikke trævler. Filtet stof trævler heller ikke. Men især i vævet stof er det vigtigt at tage stilling til, hvordan du vil passe på indersiden af tøjet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skaberlyst.dk