På retsinformation.dk bruges forkortelserne: LOV: Lov. LBK: Lovbekendtgørelse. BEK: Bekendtgørelse.
Hvad er bek?
BEK'er bruges til at skabe klarhed om, hvordan en bestemt lov eller regel skal forstås og implementeres i praksis. De er normalt offentligt tilgængelige og kan findes på de relevante myndigheders hjemmesider eller i den officielle lovsamling for landet.
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og en vejledning?
En bekendtgørelse er en administrativ forskrift, der udstedes med hjemmel i en lov. Formålet med en bekendtgørelse er at gennemføre eller udfylde en lovs regler. En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering, der har til formål, at orientere om reglers indhold og baggrund.
Er regler og love det samme?
Regler indeholder alle bindende love og regler, f. eks. love, bekendtgørelser, vejledninger m.v. samt internationale konventioner og traktater.
Hvad er en lovgivning?
Lovgivning handler om, hvad man skal som borger, og hvad man ikke må, herunder hvad der er strafbart. Lovteksterne skal derfor skrives så præcist, at borgerne ikke er i tvivl om de fælles spilleregler i samfundet. Nye lovforslag kan fremsættes af regeringen og folketingsmedlemmerne.
Hvad kvinder ikke forstår ved mænd
Hvad er LBK?
På retsinformation.dk bruges forkortelserne: LOV: Lov. LBK: Lovbekendtgørelse. BEK: Bekendtgørelse.
Hvor mange forskellige love er der?
Danmark har ca. 1.300 love. Den vigtigste lov er grundloven.
Hvad er forskellen på direktiv og forordning?
En forordning er en bindende retsakt, der gælder direkte i medlemslandene. Det betyder, at EU har besluttet, hvordan de danske domstole og myndigheder skal anvende forordningen. Sådan er det ikke med direktiver. Direktiver er retsakter, der fastlægger et fælles mål, der skal nås i alle EU's medlemslande.
Er forarbejder en vægtig og vigtig retskilde?
Forarbejderne er vigtige i forhold til fortolkningen af en lov. Forarbejder betyder som regel de bemærkninger, der er til et lovforslag, og som står umiddelbart efter selve forslagsteksten med lovens paragraffer. Bemærkningerne forklarer, hvorfor lovforslaget bliver fremsat, og hvad det går ud på.
Hvornår træder en lov i kraft?
Det er muligt at sætte lovens bestemmelser i kraft på forskellige tidspunkter. I sådanne tilfælde bør ikrafttrædelsesbestemmelsen som det klare udgangspunkt indledes med et stykke, der fastslår, at loven træder i kraft på tidspunktet for ikrafttrædelsen af de dele af loven, der først skal træde i kraft.
Hvad står bekendtgørelse 254 for?
Arbejdsgiveren skal sikre, at arbejdsmiljøorganisationen underrettes om relevante grænseværdier for de farlige stoffer og materialer. I virksomheder, hvor der ikke skal oprettes arbejdsmiljøorganisation, skal de ansatte på tilsvarende måde underrettes.
Er en vejledning bindende?
AT-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, arbejdsmiljøorganisationerne eller andre, men vejledninger bygger på regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en AT-vejledning.
Hvad er forskellen på lovbekendtgørelse og bekendtgørelse?
For at undgå sådanne vanskeligheder kan det ministerium, under hvilket loven hører, udfærdige en »bekendtgørelse« af loven. En lovbekendtgørelse kan udfærdiges uden særlig hjemmel. Den fremkommer ved, at ændringslovene indarbejdes i den oprindelige lov. Lovbekendtgørelsen er alene et praktisk hjælpemiddel.
Hvad er en bindende retskilde?
Retskilde er en fællesbetegnelse for lov eller en dom eller et princip eller en sædvane eller andet, som danner grundlag for at fastlægge gældende ret; og dermed gældende retsregler, som er bindende for bl. a. domstoles afgørelser.
Hvad er direktivet?
Direktiver. Et "direktiv" er en retsakt, der fastsætter et mål, som EU-landene skal nå. Det er dog op til de enkelte lande at lave deres egne love for, hvordan disse mål skal nås.
Hvem skal rapportere på taksonomi?
De store børsnoterede virksomheder med under 500 ansatte og øvrige store virksomheder skal rapportere efter taksonomiforordningen for regnskabsår, der starter 1. januar 2025 eller senere.
Er en forordning en lov?
Forordning er et andet ord for lov, og er et begreb, der bruges i dansk retshistorie og i EU-retlig sammenhæng. 1. En forordning var en generel retsforskrift, der fra 1500-tallet og frem til Grundloven af 1849 var en af betegnelserne for de love, statsmagten udstedte.
Hvornår gælder forordningen?
Nogle kapitler i forordningen om generel produktsikkerhed (GPSR), der træder i kraft 13. december 2024, gælder kun for GPSR-produkter, mens andre kapitler også skal anvendes, hvis et produktområde har harmoniseret EU-lovgivning.
Hvad er de vigtigste love?
Grundloven er landets vigtigste lov, og alle andre love skal overholde den.” Grundloven fastlægger blandt andet magtens tredeling mellem Folketinget, regeringen og domstolene samt borgernes rettigheder og pligter.
Hvad betyder paragraf 71?
§ 71-tilsynet er Folketingets udvalg, som fører tilsyn med forholdene for administrativt frihedsberøvede, dvs. personer, som er tvangsindlagt, tilbageholdt eller lignende.
Hvem vedtager et direktiv?
Et direktiv er en retsakt, der vedtages af EU's institutioner, og som er rettet til EU's medlemsstater, og som fastlagt i artikel 288 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde bindende med hensyn til det tilsigtede mål.
Hvad er den dummeste lov i Danmark?
Man må ikke sidde to på en scooter
Det er nemlig sådan, at det ikke er lovligt at sidde to personer på hverken en 30- eller 45-scooter. Det er i øvrigt til trods for, at scooterne generelt er bygget til to personer.
Hvilke love er præceptive?
Love er enten præceptive eller deklaratoriske. En præceptiv lov er forpligtende og skal overholdes. Findes især inden for offentlig ret som skatte-, miljø-, register- og straffelovgivning. Inden for det privatretlge område kan præceptive lovregler findes inden for forbrugerret, lejelovgivning mm.
Er cirkulærer bindende?
Et cirkulære bliver bindende, når myndigheden får det meddelt. Tidligere skulle administrative, kongelige eller ministerielle befalinger, som var rettet imod offentlige myndigheder, og som efter den udstedende myndigheds skøn havde almindeligere karakter, til gengæld offentliggøres i Ministerialtidende.