På siderne herunder kan du læse mere om de vigtigste af EU's institutioner: Det Europæiske Råd, Ministerrådet, Kommissionen, Europa-Parlamentet og EU-Domstolen.
Hvilke institutioner er der i EU?
- Europa-Parlamentet. Europa-Parlamentet repræsenterer borgerne i EU-landene og vælges direkte af dem. ...
- Det Europæiske Råd. ...
- Rådet for Den Europæiske Union. ...
- Europa-Kommissionen. ...
- Den Europæiske Unions Domstol. ...
- Den Europæiske Centralbank. ...
- Den Europæiske Revisionsret.
Hvilke institutioner har den lovgivende magt i EU?
Europa-Parlamentet. Europa-Parlamentet består af folkevalgte politikere fra alle EU's medlemslande. Parlamentet behandler og vedtager EU's love, og er sammen med Ministerrådet den lovgivende magt i EU. Diskuterer ny EU-lovgivning, kommer med ændringsforslag til lovgivning og stemmer om lovforslag.
Hvorfor er der så mange institutioner i EU?
Det skyldes blandt andet, at EU ikke er en stat, men et internationalt samarbejde mellem suveræne stater. Så EU's institutioner kan kun agere på område, hvor EU-landene har afgivet suverænitet.
Hvilke to institutioner i EU vedtager og beslutter direktiver?
EU's love kaldes for retsakter, og de bliver vedtaget af Ministerrådet og Europa-Parlamentet. De mest almindelige typer retsakter er forordninger, direktiver og afgørelser.
EU's institutioner
Hvor mange institutioner er der i Danmark?
I 2022 var der ifølge Danmarks Statistik knap 4.000 daginstitutioner og ca. 7.800 dagplejere i Danmark.
Hvad er forskellen på direktiv og forordning?
En forordning er en bindende retsakt, der gælder direkte i medlemslandene. Det betyder, at EU har besluttet, hvordan de danske domstole og myndigheder skal anvende forordningen. Sådan er det ikke med direktiver. Direktiver er retsakter, der fastlægger et fælles mål, der skal nås i alle EU's medlemslande.
Hvad betyder institution?
Institutioner er betegnelse for sociale strukturer eller mekanismer til styring og/eller regulering af flere individers samarbejde på en måde, der regulerer flere personers adfærd eller optræden i forhold til hinanden eller i en kombination med det omkringliggende samfund.
Hvem sidder i EU-domstolen?
Består af en dommer fra hvert medlemsstat samt 11 generaladvokater. Koncentrerer sig om de væsentlige og principielle sager. Arbejder også med appelsager, fortolker love og kan annullerer EU-retsakter.
I hvilke to EU-institutioner må landenes repræsentanter ikke varetage deres eget lands interesserer?
I praksis er Europa-Kommissionen dog ikke helt upåvirket af nationale interesser. Allerede Europa-Kommissionens udnævnelse er præget af nationale hensyn. Det er nemlig Ministerrådet og den nyvalgte kommissionsformand, som efter indstilling fra de enkelte medlemsstaters regeringer udnævner de nye kommissærer.
Hvilken institution er den lovgivende magt i Danmark?
I Danmark er den lovgivende magt samlet i Folketinget og Kongen (Dronningen), mens den udøvende magt er hos Kongen, der formelt udpeger regeringen.
Hvad betyder mep?
Forkortelse for medlem af Europa-Parlamentet.
Hvad er lovgivende institutioner?
Folketinget er den lovgivende magt. Det er bestemt i grundloven, at magten skal deles i tre: den lovgivende magt (Folketinget og regeringen i forening), den udøvende magt (regeringen) og den dømmende magt (domstolene). Dette kaldes også magtens tredeling.
Hvem opfandt EU?
Fundamentet til det, vi i dag kender som EU - Den Europæiske Union - blev skabt som et samarbejde mellem Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Vesttyskland i 1952. Baggrunden var, at europæerne lige havde været igennem to verdenskrige indenfor blot én generation.
Hvem bestemmer i EU?
Europa-Kommissionen er EU's politisk uafhængige udøvende organ. Den er alene ansvarlig for at udarbejde forslag til ny EU-lovgivning og for at gennemføre de beslutninger, der træffes af Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union.
Hvem er Danmarks EU-dommer?
Niels Fenger er blevet udnævnt som dansk dommer ved EU-Domstolen og tiltræder stillingen den 7. oktober 2024. Niels Fenger, der siden 2019 har været Folketingets Ombudsmand, er blevet udnævnt som dansk dommer ved EU-Domstolen. Niels Fenger afløser den nuværende danske dommer ved EU-Domstolen Lars Bay Larsen.
Hvad er forskellen på Europarådet og EU?
Rådet er sammen med Europa-Parlamentet EU's vigtigste beslutningsorganer. Det må ikke forveksles med: Det Europæiske Råd – holder kvartalsvise topmøder, hvor EU's stats- og regeringschefer mødes for at fastlægge de overordnede retningslinjer for EU-politikken. Europarådet – er slet ikke et EU-organ.
Hvad er de vigtigste institutioner i EU?
EU-systemets 3 centrale institutioner er Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen og Ministerrådet: Europa-Parlamentet er det vigtigste demokratiske element i EU-systemet.
Hvad er en statsinstitution?
En statsinstitution er en institution, der finansieres via bevillinger på finansloven med en særskilt hovedkonto. Statsinstitutioner er endvidere omfattet af Finansministeriets bevillingsmæssige regelsæt, som er nærmere beskrevet i Budgetvejledningen.
Hvad betyder etablissement på dansk?
Etablissement, (af fr. établissement), fabriks- el. handelsvirksomhed; faktori; forlystelsessted; establishment.
Hvad hedder en lov i EU?
Alle EU's handlinger bygger på EU-traktaterne. Disse bindende aftaler fastsætter EU's mål samt reglerne for EU's institutioner og for, hvordan afgørelser vedtages. Den fastlægger desuden forholdet mellem EU og dets medlemslande. Traktaterne er udgangspunktet for EU-lovgivningen og kaldes i EU for primær lovgivning.
Hvem vedtager direktiver i EU?
Et direktiv er en retsakt, der vedtages af EU's institutioner, og som er rettet til EU's medlemsstater, og som fastlagt i artikel 288 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde bindende med hensyn til det tilsigtede mål.
Er EU-domstolens afgørelser bindende?
Den nationale ret, som er adressat, er bundet af den anlagte fortolkning, når den træffer afgørelse i den tvist, der verserer for den. Domstolens dom er på samme måde bindende for de øvrige nationale domstole, for hvilke der måtte være indbragt et identisk spørgsmål.