I forhold til offentliggjorte (trykte) ombudsmandsudtalelser har der været forskellige henvisningsmåder over årene. a) Til og med 2008 blev ombudsmandens udtalelser formelt offentliggjort i den trykte årsberetning, Folketingets Ombudsmands Beretning (FOB).
Hvad betyder ombudsmanden?
En ombudsmand var i middelalderen en kongelig embedsmand, der forvaltede et givet område. I moderne tid er en ombudsmand på dansk en betegnelse for en uafhængig myndighed, der uvildigt kan undersøge offentlige myndigheders administration af lovgivningen.
Hvornår bruger man ombudsmanden?
Ombudsmanden kan først behandle en klage, når alle andre muligheder for at klage er brugt. Dvs. når den øverste myndighed, der kan klages til, har truffet en afgørelse. Myndigheder skal skrive det i deres afgørelser, hvis der kan klages til en anden forvaltningsmyndighed.
Hvad er ombudsmandens opgave?
Folketingets Ombudsmands opgave er at kontrollere statslige og kommunale myndigheder og andre offentlige myndigheder. Ombudsmanden vælges af Folketinget. Folketinget vælger ombudsmanden efter hvert folketingsvalg, men ombudsmanden arbejder uafhængigt af Folketinget.
Hvilke sager tager ombudsmanden?
- at behandle klager over offentlige myndigheder.
- at tage initiativ til at undersøge en myndigheds forvaltning.
- at føre tilsyn med steder, borgere bor i kortere eller længere tid – f. eks. fængsler, døgninstitutioner og psykiatriske bofællesskaber m.v.
Hvad gør ombudsmanden?
Hvad kan man bruge ombudsmanden til?
uafhængig, instans, og ombudsmanden vælges af Folketinget efter hvert folketingsvalg. Ombudsmanden skal kontrollere, at de forskellige myndigheders sagsbehandlinger og afgørelser er lovlige. Ombudsmanden kan selv tage sager op, eller undersøge sager, som borgene har klaget over.
Hvornår er noget en afgørelse?
En afgørelse i forvaltningslovens forstand er en retsakt (forvaltningsakt), dvs. en udtalelse, der går ud på at fastsætte, hvad der er eller skal være ret i et foreliggende tilfælde.
Kan man ringe til ombudsmanden?
Hvis du kan klage til en eller flere myndigheder, skal du gøre det først og vente på myndighedens svar, inden du klager til ombudsmanden. Hvis du er usikker på, om du har udnyttet dine klagemuligheder, kan du kontakte myndigheden eller ringe til os på telefonnummer 33 13 25 12 (mandag-torsdag kl.
Hvem er ombudsmanden i Danmark?
Niels Fenger har været Folketingets Ombudsmand siden den 1. december 2019.
Hvordan klager man til ombudsmanden?
Hvis du vil sende os en mail, anbefaler vi, at du bruger den digitale postkasse (Digital Post), som du bl. a. kan få adgang til på Borger.dk. I de fleste tilfælde svarer vi på klagen via Digital Post.
Hvor lang tid tager det at behandle en sag?
I nogle sager tager det kortere tid end 5 måneder, mens andre sager vil tage lidt længere tid. Den aktuelle sagsbehandlingstid opdateres hvert kvartal. Vi vil kontakte dig undervejs i forbindelse med behandlingen af din sag. Du kan forvente en længere sagsbehandlingstid på lovliggørelsessager.
Hvor hurtigt skal en aktindsigt besvares?
Når du har sendt en ansøgning om aktindsigt, skal myndigheden svare på henvendelsen hurtigst muligt. Som hovedregel skal du have svar på din anmodning inden for 7 arbejdsdage efter, at anmodningen er modtaget. Du skal dog være opmærksom på, at svartiden kan variere afhængigt af sagens omfang.
Hvad er god forvaltningsskik?
God forvaltningsskik er normer og principper for, hvordan myndigheder bør opføre sig i forhold til borgerne. Det betyder generelt, at myndighederne bl. a. skal optræde venligt og hensynsfuldt og på en måde, der styrker tilliden til den offentlige forvaltning.
Er ombudsmanden en retskilde?
Andre faktorer, der kan anvendes som retskilder, er fx retssædvaner, aftaler, lovforarbejder, administrativ praksis, administrative retsforskrifter, udtalelser fra Folketingets Ombudsmand samt retsvidenskabens analyser. Herudover anvendes traditionelt også forholdets natur som retskilde.
Hvor stammer ordet ombudsmand fra?
Den moderne betydning af ordet kendes fra den svenske justitieombudsmand, der blev indført i 1809. Ombudsmanden skulle først på kongens og efter 1849 på Rigsdagens vegne påse, at forvaltningen og domstolene overholdt lovene.
Hvad betyder legalitetsprincippet?
Legalitetsprincippet er et retsprincip, der indebærer, at myndighedsbeslutninger, som griber ind i menneskers frihed og rettigheder, altid skal have hjemmel i lov.
Hvem er forbrugerombudsmand i Danmark?
Erhvervsministeren har udnævnt folketingssekretær og vicedirektør i Folketingets Administration Torben Jensen til Forbrugerombudsmand med virkning fra 1. januar 2024. Det betyder, at Torben Jensen fratræder sin stilling i Folketinget med udgangen af december.
Hvad gør Folketingets Ombudsmand?
Ombudsmanden er valgt af Folketinget. Han skal bidrage til, at forvaltningen handler lovligt og følger god forvaltningsskik. På den måde beskytter han borgernes rettigheder i mødet med myndighederne.
Kan Folketinget bestemme, at ombudsmanden skal tage en bestemt sag op?
Når det kommer til Folketingets arbejde, kan ombudsmanden ikke længere være kontrolorgan. Det skyldes at det, indlysende nok, ikke er ombudsmandens opgave at bedømme sin opdragsgiver, Folketinget.
Hvad kan ombudsmanden bestemme?
Ombudsmanden behandler sager på et skriftligt grundlag og bygger derfor sine udtalelser på sagens akter, myndighedens udtalelser og borgerens bemærkninger. Ombudsmanden foretager ikke afhøringer som domstolene eller ransagninger som politiet.
Kan man ringe til politiet ved høj musik?
Ordensbekendtgørelsen giver politiet ret til at forbyde højtalere og musikanlæg, hvis de er til væsentlig gene for omkringboende. Oftest vil politiet dog uddele en advarsel først. Derudover er det i fælles interesse at løse problemet internt frem for at tilkalde politiet.
Hvem opfandt ombudsmanden?
Stephan Hurwitz var Folketingets første ombudsmand og bidrog væsentligt til straks fra 1955 at skabe respekt om institutionen. Fotografi fra 1961. Polfoto/Erik Petersen, PPF. Folketingets Ombudsmand er en kontrolinstans i forhold til den offentlige forvaltning.
Hvornår er en afgørelse ulovlig?
hvis afgørelsen ikke er blevet bekendtgjort over for adressaten • hvis et evt. krav om skriftlighed ikke er overholdt (i hvert fald ved bebyrdende afgørelser) • efter omstændighederne hvis en bebyrdende afgørelse er uklart formuleret. (Uklarhed i begunstigende afgørelser fortolkes til gunst for adressaten.)
Hvad kan man klage til ombudsmanden over?
Du kan klage til ombudsmanden, hvis du mener, at en offentlig myndighed har tilsidesat loven eller på anden måde har begået fejl eller forsømmelser i forbindelse med behandlingen af din sag.
Hvornår er jeg inhabil?
Du er inhabil ved behandling af en sag, hvis: Du har en særlig personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald. Du er i familie med eller nært relateret1 til en person, som har en person- lig eller økonomisk interesse i sagens udfald, eller er repræsentant for nogen med en sådan interesse i sagens udfald.