Demokrati (oldgræsk: δημοκρατία, romaniseret dēmokratía, dēmos 'folk' og kratos 'vælde') eller folkestyre er et politisk system, hvor magten ligger hos folket. I en moderne forståelse af begrebet skelnes mellem styreform og holdning (livssyn). Demokrati betyder folkestyre.
Hvad står demokraterne for?
Partiet er fortaler for de fleste demokratiske frihedsrettigheder, sociale rettigheder, lige rettigheder, lige muligheder og den fri næringsdrivelse, hvis værste konsekvenser dog skal modereres af regeringens indblanding.
Hvad er demokratiske principper?
personlig frihed samt politiske friheder som ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihed, lige og almindelig valgret, hemmelig stemmeafgivning, forholdstalsvalg, etkammersystem og parlamentarisme.
Hvad er demokratiske værdier?
har forståelse og respekt for samfundets demokratiske institutioner, processer og rettigheder samt værdierne åndsfrihed, ligeværd, tolerance, solidaritet og ansvar. deltager på den baggrund i det demokratiske samfund.
Hvordan forklarer man demokrati?
I et demokrati vælger folket nogle personer til parlamentet – i Danmark til Folketinget – som vedtager landets love. Ethvert demokrati har regler for, hvordan parlamentet bliver valgt, hvordan regeringen dannes, og hvad staten kan bestemme på vegne af den enkelte borger. De regler kaldes en forfatning.
HVAD BETYDER DIREKTE DEMOKRATI? - SCHWUNG I SCHWEIZ
Hvad vil det sige at være demokrat?
Demokrati (oldgræsk: δημοκρατία, romaniseret dēmokratía, dēmos 'folk' og kratos 'vælde') eller folkestyre er et politisk system, hvor magten ligger hos folket. I en moderne forståelse af begrebet skelnes mellem styreform og holdning (livssyn). Demokrati betyder folkestyre.
Hvordan er demokratiet i Danmark?
I Danmark har vi repræsentativt demokrati. Det vil sige, at det er repræsentanter valgt af borgerne, der træffer de politiske beslutninger. De 179 folketingsmedlemmer stemmer altså love igennem på vælgernes vegne. Grundlovens kapitel 4 sikrer, at det er borgerne, der bestemmer, hvem der bliver valgt til Folketinget.
Hvad er et godt demokrati?
Mange demokratiforskere mener, at et ægte demokrati som minimum bør indeholde følgende karakteristika: Befolkningen skal have lige politiske rettigheder såsom ret til frie valg, valgret, flertalsafstemninger, beskyttelse af mindretal osv.
Hvilke krav er der til et demokrati?
- en styreform med folkestyre.
- menneskerettigheder og en uafhængig domstol.
- borgernes aktive deltagelse.
- demokrati som et fælles værdigrundlag for befolkningen.
Hvad er direkte demokrati i Danmark?
Alle borgere bestemmer
Ved direkte demokrati lægger man alle afgørelser ud til folket. Hele folket skal spørges, hver gang der skal tages en beslutning.
Hvilke demokratiformer findes der?
- direkte demokrati. Her har folket direkte indflydelse på hvordan samfundet skal være. Det er også direkte demokrati hvis en klasse stemmer om enten at spille fodbold eller håndbold.
- repræsentativt demokrati. Her vælger folket nogle personer der bestemmer for dem.
Er Danmark et liberalt demokrati?
Liberale demokratier kan have en række forskellige forfatningsmæssige indretninger: de kan være republikker som USA eller Frankrig, eller konstitutionelle monarkier som Storbritannien eller Danmark.
Er Danmarksdemokraterne højre eller venstre side?
Danmarksdemokraterne er et højreorienteret politisk parti stiftet i 2022 af Inger Støjberg, der også er partiformand. Det er et borgerligt parti med en stram udlændingepolitik. Partiet fik 14 mandater ved sit første folketingsvalg i 2022 og blev dermed det næststørste parti i den traditionelle blå blok.
Hvad er højrefløjen?
Udtrykket er blevet brugt siden den franske revolution. Betegnelsen dækker især synspunkter af konservativ politisk observans, og/eller som repræsenterer bevarelsen af det bestående. Udover højrefløjen findes der også en venstrefløj og en række midterpartier.
Hvilken styreform har man i Danmark?
I Danmark har man konstitutionelt monarki.
Hvilket land fik først demokrati?
Hvornår opstod demokratiet? Man mener, at det første demokrati opstod omkring år 507 f.v.t. i Athen.
Er Danmark et deliberativt demokrati?
I Danmark har vi repræsentativt demokrati, men elementer af deliberativt demokrati bliver allerede brugt.
Hvor mange love findes der i Danmark?
Danmark har ca. 1.300 love. Den vigtigste lov er grundloven. Den består af 11 kapitler og 89 paragraffer.
Hvilke pligter har vi som borgere i Danmark?
- Skattebetaling.
- Værnepligt.
- Undervisningspligt.
- Borgerligt ombud (eller blot ombud): Bl. a. pligt til at deltage som kommunalbestyrelsesmedlem, nævning eller domsmand.
Hvad er demokratisk frihed?
Udtalelsen lød: "Demokratisk frihed er ikke frihed til hvadsomhelst, men kun frihed til hvadsomhelst der er foreneligt med opretholdelsen af de demokratiske goder, herunder ogsaa den ved dette hensyn begrænsede frihed".
Hvad er de 7 F'er?
Ved indførelsen af Grundloven i 1849 blev en række befolkningsgrupper udelukket fra politisk deltagelse. Disse grupper er blevet kaldt "de syv F'er": fruentimmere, folkehold, fattige, fallenter, fjolser, forbrydere og fremmede.
Hvem opfandt demokratiet i Danmark?
Indførelsen af folkestyre
Den 5. juni 1849 underskrev Frederik 7. (født 1808, regent 1848-1863) Danmarks første grundlov. Siden Den Franske Revolution i 1789 havde Europa været præget af demokratiske og nationalpolitiske strømninger, og Danmark var ingen undtagelse.
Hvad betyder ordet politik?
Politik (fra græsk: (πολιτεία)) er et begreb, der både kan referere til processen med hvilken en gruppe tager beslutninger for at styre eller påvirke udviklingen inden for et område, og til de institutioner, der gennemfører beslutningerne i praksis samt selve indholdet i den politiske diskurs (det der foreslås ...