Dekantering, i ordets tekniske forstand, betyder at adskille vinen fra bundfald ved at hælde den over i en anden beholder. Når du dekanterer en vin, så omhælder du den i en anden beholder, oftest en karaffel.
Hvad betyder ordet dekantere?
Hvad er dekantering og hvad betyder det helt nøjagtigt at dekantere en vin? Ordet ”at dekantere” betyder at skille ad, og det anvendes først og fremmest ved vine som har bundfald. Ved at dekantere vinen får man adskilt bundfaldet fra vinen, hvilket gør hele vinoplevelsen lidt mere interessant.
Hvad gør dekantering?
Når vin dekanteres, betyder det, at du ilter vinen. Det gør du ved at hælde den fra flasken over i en anden beholder. Denne beholder er typisk en karaffel til dekantering, som også er kaldet en vindekanter. Det er en simpel handling, som tilfører mere ilt til vinen.
Hvornår skal man dekantere en vin?
Vid hvornår du skal dekantere din vin
Ældre rødvine bør omhældes på karaffel umiddelbart før servering, eller tidligst et kvarter inden. Unge vine, derimod, bør omhældes en time eller to inden serveringen, eller i sidste øjeblik i åben kande, hvor vinen får mere luft.
Hvordan dekanterer man?
At dekantere er simpelt. Det betyder, at man hælder vinen fra flasken over i en anden/større (og ren) beholder, mens man holder øje med ikke at få evt. bundfald med. Derfor bruger man ofte en lyskilde, fx stearinlys eller lommelygte, under flaskehalsen, så man bedre kan se bundfaldet, inden det kommer med over.
Vinkaraffel forklaret! Hvornår og hvordan bruges det?
Hvad betyder dekanter?
Dekantering, adskillelse af en klar væske og et bundfald af partikler ved afhældning af væsken. Rødvin og portvin, som ved lang tids lagring på flaske har udskilt bundfald, dépôt, dekanteres over i karafler.
Hvorfor skal rødvin iltes?
Har vinen lagret nogle år på flaske, kan det være en fordel at ilte den for at få den til at åbne sig. Det betyder, at duftpartiklerne – der har været lukket inde i vinen – får lov til at udfolde sig og nå vores næse, når vi sætter glasset til. På den måde kommer smagsnuancerne samtidig også bedre frem.
Hvilke vine bør dekanteres?
En god tommelfingerregel er at åbne en kraftig rødvin mindst 2 timer, før du skal drikke den. Ældre Cabernet'er, Bordeaux'er og Rhône-vine bør dekanteres kort inden servering for at undgå, at de bliver flade og kedelige, mens en traditionel Barolo eller Amarone er et par timer om at åbne op.
Hvordan virker en dekanter?
Dekantering betyder, at man hælder vinen fra flasken og over i en anden beholder, hvor den får lov til at komme i kontakt med ilt. At fjerne bundfaldet. Det ser ikke appetitligt ud med urenheder i glasset og de kan desuden give en grøn, bitter smag fra sig, hvis man drikker dem.
Hvor lang tid må en rødvin stå åben?
Rødvin kan holde sig op til 6 uger i køleskabet, men det afhænger af, hvor meget du drikker, og om den blev kølet ned, inden den blev åbnet. Det er bedst at sætte den på køl efter åbning, hvis du ikke har planer om at drikke flasken op inden for 2-4 dage.
Hvorfor skal vin ligge ned?
Flasker med korkprop skal ligge ned for at sikre det rette fugtindhold i korken. Når vinen står op, bliver proppen tør, når den ikke er i kontakt med vinen. Med tiden vil en tør prop krympe, og dermed kan ilt sive ind.
Hvilke vine skal iltes?
Kan med fordel iltes: Unge vine på tanninrige druesorter som Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo, Malbec, etc. Klik her for at se Supervins oxytwister, der er et nemt redskab til at ilte en vin. Nogle vil ikke have, at deres vin bliver dekanteret, fordi de mener, at den ekstra iltning er lig med mindre smag.
Hvilken temperatur skal portvin serveres ved?
Rosé portvin skal serveres afkølet ved 4-7˚C, hvid portvin skal have en optimal temperatur på 8-10˚C, Tawny er allerbedst, når den serveres ved 12-15˚C, og Late Bottled Vintage, Vintage og Ruby skal helt op på 16-18˚C for den bedste smagsoplevelse.
Hvornår skal man åbne en Amarone?
For at få det bedste ud af din Amarone, bør du åbne flasken mindst to timer før servering. Dette giver vinen tid til at ilte og frigøre sine aromaer og smagsstoffer. For at fremskynde iltningsprocessen og få det bedste ud af din Amarone, kan du overveje at dekantere vinen.
Hvad betyder trocken vin?
Tør hvidvin eller tør rødvin betyder blot, at vinen ikke er sød. Derfor kan vinen alligevel sagtens være superfrugtig, blød og rund. Noget helt andet er, når man taler om en vin, der ”udtørrer munden”. Her refererer man til vinens tanniner (garvesyre), som kan i nogle tilfælde føles stringente.
Hvornår ilter man vin?
Start iltning to timer før servering
Det er forskelligt fra vin til vin. Derudover er det en smagssag, hvordan du synes, at vinen smager bedst. En tommelfingerregel er dog, du skal begynde iltningen mellem en halv time til to timer før, vinen serveres. Iltningen fortsætter nemlig, når den er hældt på glas.
Hvad betyder decanter?
En decanter, også kendt som en vinkaraffel, er en specialdesignet beholder, der anvendes til dekantering af vin, hvilket hjælper med at ilte vinen og frigøre dens aromaer. At anvende en vinkaraffel er en essentiel praksis for de, der ønsker at optimere vinens smagsoplevelse.
Hvad gør en vin karaffel?
Den primære funktion for en vinkaraffel er at opbevare og servere vin og lade vinen trække vejret. At give vinen et stort areal, hvor den er udsat for luft, er afgørende for iltningsprocessen, og en vinkaraffel spiller derfor en afgørende rolle i processen om at få det bedste ud af en flaske vin – især rødvin.
Hvorfor dekanterer man vin?
Hvorfor dekantere vin? Når du dekanterer en vin, betyder det egentlig bare, at du hælder vinen fra flasken over i fx en karaffel med en bred, flad bund. På den måde får vinen en større overflade og mulighed for at ånde.
Hvilket land laver bedst rødvin?
Selvom produktionsmængden er mindre end Italiens, er Frankrig stadig berømt for nogle af verdens bedste kendte vine som Bordeaux og Champagne. Herefter følger lande som Spanien, USA og Argentina, der alle producerer hundredevis af millioner liter vin om året.
Hvordan skal man opbevare rødvin?
Sådan opbevarer du vin korrekt
Men ved du at vinen skal gemmes i længere tid, f. eks. fordi du først planlægger at drikke den om måske 5 eller 10 år, skal den ligge ned. I begge tilfælde skal den stå eller ligge køligt, gerne ved en 10-14 grader, et mørkt sted hvor den ikke får sollys.
Hvorfor bliver man liderlig af rødvin?
Indtag af alkohol øger blodets indhold af det seksuelt stimulerende mandlige kønshormon testosteron – men kun hos kvinder. Hos mænd er det modsat. Derfor er der i hvert fald én biokemisk forklaring på kvinders øgede sexlyst, når de har alkohol i blodet.
Er det sundt at drikke 1 glas rødvin om dagen?
Rødvin har fx en gavnlig effekt i forebyggelsen af blodpropper. Omvendt er rødvin ikke den perfekte godnatdrik, da søvnstudier har påvist, at blot 1-2 glas rødvin før sengetid giver en mere urolig nattesøvn. Derfor - brug din sunde fornuft og nyd et glas rødvin som nydelsesmiddel, når du har lyst og behov for det.
Hvorfor kan man lige pludselig ikke tåle rødvin?
#1 Histamin og tannin. Mange mennesker får desværre ubehag ved at drikke vin, især rødvin. Det kan være i form af rødmen, udslæt, kvalme, svær hovedpine og ledsmerter. Reaktionen kan komme temmelig hurtigt, efter at du har drukket 1-2 glas, men også dagen efter.
Hvad betyder DOCG på vin?
DOCG står for “kontrollerede” produktionsmetoder og en “garanteret” kvalitet af vinen, som blandt andet tilladte druesorter, udbyttebegrænsninger samt krav til vinfremstillingsmetoder og lagring på fad / i flaske. DOCG'erne nyder i almindelighed respekt og kan garantere et rimeligt højt niveau.