Hvad består Surbundsjord af?

Surbundsplanter må ikke tørre ud og der må ikke stå blank vand på jorden, derfor er det vigtigt at vandet kan løbe væk. Surbundsjord er fremstillet af jordforbedring og spagnum, oftest bliver der brugt grov spagnum. Det er med til at give en god drænende jord.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantetorvet.dk

Hvad er surbunds jord?

Sur jord, også kaldet surbundsjord, er jord, som har en pH-værdi under 7.0, typisk omkring 4.5 – 5.5. Hvor sur jorden er, afhænger af mængden af hydrogenioner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantorama.dk

Hvordan laver man selv Surbundsjord?

Hvad er surbundsjord

Når du skal lave jord til surbundsplanter, er der 3 muligheder: Den nemmeste løsning er, at grave et stort hul, og hælde 150 -200 L grov rhododendronspagnum i hullet. Dette er også den bedste metode, da ph-værdien bliver korrekt, og jordblandingen holder sin struktur i mange år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på korsbakke.dk

Hvordan laver man et surbundsbed?

Sådan gør ved ét plantehul:
 1. Grav så plantehullet er det er 2-3 gange så stort som selve potteklumpen. Det er vigtigst at du graver et bredt hul – fremfor et dybt – da surbundsplanter ofte har et højtliggende rodnet.
 2. Kom fugtig, grov spagnum i bunden og omkring rødderne.
 3. Sæt planten i og dæk med spagnum.
 4. Vand rigeligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kildetoftblomster.dk

Er Rhododendronjord Surbundsjord?

Rhododendron er en surbundsplante, så den trives i en jord med en pH-værdi på 4-6,5. Du kan plante i en surbundsjord, rhododendronjord eller lignende, som er specialfremstillet til rhododendronbuskens behov.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantorama.dk

What Should I do About Acidic Soil?Hvordan laver jeg sur jord?

En måde at lave en sur jord er at blande lige store mængder havejord med filtergrus (2–6 mm), der gør jorden veldrænet samt bøgeblade, gran- og/eller fyrrenåle, der gør den sur. Har man valget mellem gran- og fyrrenåle, så er fyrrenåle at foretrække, da de indeholder mere næring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på havenyt.dk

Hvad er forskellen på spagnum og Surbundsjord?

Surbundsplanter må ikke tørre ud og der må ikke stå blank vand på jorden, derfor er det vigtigt at vandet kan løbe væk. Surbundsjord er fremstillet af jordforbedring og spagnum, oftest bliver der brugt grov spagnum. Det er med til at give en god drænende jord.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantetorvet.dk

Kan alle planter tåle Surbundsjord?

Planter såsom magnolier, japanske løn, koreakornel, kan tåle at stå i en sur -til let sur jord, hvilket vil sige at du ikke behøver plante i ren sur jord. Her anbefaler vi at blande Champost surbundsjord i plantehullet sammen med havejorden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fastershave.dk

Er lavendel en Surbundsplante?

Lavendel er en meget nøjsom plante, som ikke stiller de store krav til jordbunden. Faktisk trives lavendel bedst på en tør og mager jord og tåler ikke en meget tung og våd jord. Den stammer oprindeligt fra bjergegnene i middelhavsområdet, hvor jorden er klipperig, veldrænet og mager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantorama.dk

Hvad er det bedste bunddække?

Krybende dværgmispel har godt af at få gødning i løbet af foråret og sommeren.
 • Dværgmispel (Cotoneaster)
 • Hasselurt (Asarum europaeum)
 • Vintergrøn (Vinca minor)
 • Efeu (Hedera Helix)
 • Trædebregne (Leptinella cotula)
 • Storkenæb (Geranium)
 • Lavendel (Lavandula)
 • Brudeslør (Gypsophila elegans)

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på havehandel.dk

Kan planter tåle eddike?

Forlænge afklippede blomsters levetid. Eddike kan også bruges til at forlænge dine afklippede blomsters levetid. Blot tilføj to spiseskefulde eddike og én teskefuld sukker per liter vand, og dine blomster vil holde sig længere friske og flotte i vasen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på idenyt.dk

Hvilke planter er surbundsplanter?

Surbundsplanter dækker over en bred gruppe af planter som lyng, magnolia, hortensia og rhododendron m. fl. Særligt rhododendron er velkendte for de fleste.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jespersplanteskole.dk

Hvordan neutraliserer man sur jord?

Kalk neutraliserer jordens surhed og øger jordens pH-værdi. Kun få planter trives i sur jord. Havekalk tilfører jorden nyt liv. Når jorden er sur, er der mindre nyttefulde bakterier og regnorme i jorden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dankalk.dk

Hvad består en jordbund egentlig af?

Jord består af fem bestanddele: mineraler, organisk materiale, levende organismer, vand og luft. Mineralerne er fx lerpartikler eller sandkorn af kvarts, det organiske materiale er døde plantedele og stoffet humus, og de levende organismer er alt fra bakterier til regnorm og mosegrise.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på illvid.dk

Hvor køber man Surbundsjord?

Du kan købe surbundsjord i bigbags, som leveres på din adresse, men skal du bruge større mængder, anbefaler vi, at du bestiller en vognmand, som kan levere et læs på din matrikel. Det er langt det billigste alternativ.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på surbundsjord.dk

Hvilken slags jord er bedst?

Den optimale jord

I en køkkenhave er den bedste jord en porøs og humusrig jord. En optimal jord indeholder omkring 10 procent ler, 5 procent silt (fint ler), 80 procent sand (heraf 20 procent finsand) og 5 procent humus. Humus er det organiske materiale, der dannes ved nedbrydning af fx blade og grene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bolius.dk

Hvilken jord er bedst til hortensia?

Fugtig og let sur jord er det optimale for hortensiaer, der også trives bedst med masser af næring fra organisk gødning. Vi anbefaler vores rhododendronjord til hortensia. Jord med en pH-værdi på over 6 gør typisk hortensiaer violette/rosa, mens jord med under 6 i pH-værdi som regel gør dine hortensiaer blå.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på havehandel.dk

Hvilken plante kan gro i den mest sure jord?

Særlig rhododendron og azalea er kendt for at trives i meget sur jord. Disse planter har der bedst, hvis jordens pH-værdi ligger på 4,0 – 5,5.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på havehandel.dk

Er hosta en Surbundsplante?

Hosta kan vokse i både surbundsjord og almindeligt havejord. Fugtig, men veldrænet jord er det vigtigste - de vokser ikke så godt i ren sandjord. Der findes utrolig mange sorter af Hosta.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skanderborg-plantecenter.dk

Hvad gør jorden sur?

Den kemiske forklaring på at en jord bliver sur er, at mængden af brintioner H+ stiger. Følgende forhold bidrager til, at der kommer flere brintioner: Når planterne vokser, udskilles en kulsyre, der er medvirkende til, at mængden af H+ stiger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på haveglaeder.dk

Er hortensia surbundsplanter?

Hortensia er ikke en decideret surbundsplante, men den trives dog bedst i en let sur og luftig jord. Derfor er det bedst at plante hortensia i en jordbund, der består af næringsrig muldjord, grov spagnum og meget gerne løvkompost eller en anden form for let komposterbart, organisk materiale.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantorama.dk

Kan planter gro uden jord?

Man kan sagtens få planter til at trives uden jord. Tænk bare på de hyacinter og orkidér, som står i vand uden jord. Det kaldes hydroponisk dyrkning. Og man kan med held dyrke mange andre planter på denne måde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på haveglad.dk

Kan man bruge gødet spagnum til hortensia?

Spagnum, der er gødet, giver ekstra høj næringsværdi til planterne og er granuleret i 0-25 mm. Bemærk at den gødede variant har en for høj pH til at være egnet til surbundsbed. Så skal du plante for eksempel rhododendron, hortensia, lyngplanter eller andre surbundsplanter, så bør du i stedet benytte grov sphagnum.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på haveglad.dk

Hvorfor må man ikke bruge spagnum?

For at tørven kan udvindes, dræner man mosen, så tørven tørrer ud, og man kan grave den op. Når mosen er drænet, dør tørvemosset, og den proces frigiver en masse CO2. Spagnum er problematisk, både fordi udvindingen frigiver en masse CO2, og fordi højmoser, hvor spagnummen udvindes, er en værdifuld og truet naturtype.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Kan rhododendron plantes i spagnum?

Rhododendron er surbundsplanter og skal plantes i en ugødet grov spagnum med en pH på 4-5,5. Da der ikke er meget næring i spagnum, kan du med fordel tilføre surbundsgødning ved plantning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantetorvet.dk