Vidste du, at ris a la manden er en dansk dessert, og traditionen med at få en mandelgave er fransk? Risalamande kan dateres tilbage til starten af 1900-tallet. I første omgang blev det normalt at tilsætte flødeskum eller erstatningsprodukter til risengrøden, for at få den til at strække længere.
Hvem har opfundet risalamande?
Historie. Det fortælles, at risalamande skyldes en fransk kok på Hotel d'Angleterre i København. Risalamande er en dansk tradition, der kendes fra omkring 1900, hvor borgerlige køkkener begyndte at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød.
Er risalamande fra Danmark?
Trods det fine franske navn, der betyder ris med mandel, er risalamande en dansk opfindelse. Det er svært at vide, hvor udbredt den var i de tidlige år, men omkring år 1900 var den at finde i en god portion af landets kogebøger.
Hvor stammer ordet risalamande fra?
Ordet er dannet af fransk riz à l'amande 'ris med mandel'. Trods det franske navn er risalamande et dansk fænomen. Variationer af ingredienser kan forekomme såvel i selve grøden, som tilbehøret, fx appelsinsauce eller sauce af svesker.
I hvilke lande spiser man risalamande?
I Finland og Sverige deler vi næsten tradition, da de spiser risengrød med en mandel i - men altså uden flødeskum og hakkede mandler, som gør det til risalamande, der er en dansk opfindelse og spises af 97% af danskerne.
Risalamande
Er risengrød dansk?
Risengrød er en traditionel ret, der har rødder tilbage i oldtiden. Grøden har været en del af mange kulturer verden over og findes i forskellige variationer. Den danske risengrød har sandsynligvis sin oprindelse i middelalderen, hvor ris blev indført til Danmark fra sydlige regioner.
Hvad spiser tyskere til jul?
Hvor vi i Danmark spiser stor julemiddag med and, gås eller flæskesteg den 24. december, så spiser tyskerne en mere simpel ret. De får en form for pølser og kartoffelsalat, og så spiser de den store julemiddag med gås, kalkun eller fisk den 25. december.
Hvad hedder risalamande på norsk?
Begge lande har deres egen version af risalamande, men der er den ikke helt så obligatorisk. I Norge hedder retten riskrem, og her er det næsten halvdelen, der sætter den på bordet til jul.
Hvornår kom risen til Danmark?
Ris kender vi i Danmark helt tilbage fra 700-tallet, hvor vi fik det fra arabiske handlende, men det var så luksuriøs og dyr en råvare, at den kun var forbeholdt de fineste folks køkkener. For den almindelige bondebefolkning på landet var grød en dagligdagsspise.
Hvad betyder mandlen i grøden i Sverige?
Traditionen med at gemme en mandel i grøden stammer fra at give lykke og velstand til den, der finder mandlen, og denne tradition er stadig populær. Grød på sødmælk i forbindelse med store festdage som nytår og høstfest.
Hvad betyder mandelgaven i Sverige?
Traditionen med risalamande bruges kun i Danmark og Sverige, og i Sverige får man ikke mandelgave. Her siger traditionen ifølge Wikipedia, at den, der finder mandlen, skal giftes inden for et år, så man må ikke håbe, de putter mandlen i børnenes tallerkener.
Hvorfor marcipangris?
Marcipangris i 1870
Men lige før jul blev der slagtet en gris, så man i stedet havde fersk kød til jul, forklarer han. Hos Dansk Folkemindesamling har man intet konkret bud, hvornår den første marcipangris blev givet som mandelgave i Danmark, men marcipangrisen og julegrisen har været kædet sammen længe, forsikrer man.
Hvordan skræller man mandler?
- Sæt en gryde over med vand, og bring det i kog.
- Tilsæt mandler, og lad det koge i 2 minutter.
- Hæld vandet fra, og lad mandlerne køle lidt af. De skal stadig være varme, men ikke så varme, at du brænder dig på dem.
- Smut mandlerne imellem to fingre, så skallen ryger af.
Hvor mange grødris til 1 liter mælk?
Vej 190 gram grødris og hæld en liter sødmælk i. Tilsæt også en smule salt.
Hvorfor spiser vi ris a la mande?
» I 40erne og 50erne havde man tradition for at lave risengrød. På det tidspunkt kom der masser af opskrifter på risalamande i ugebladene. Det var en måde at strække maden på under rationeringen,« siger Else Marie Kofod, som er traditionsforsker og leder af Dansk Folkemindesamling, til Videnskab.dk.
Hvorfor spiser man risengrød juleaften?
I slutningen af 1800-tallet, spiste de fleste risengrød juleaften. Bønderne spiste grøden til forret, så man kunne strække kødet længere. Men selv for overklassen og det bedre borgerskab, var kød en mangelvare indtil slutningen af 1800-tallet.
Hvilket land opfandt risalamande?
Men siger du risalamande på gaden i Frankrig, er der næppe mange, der vil tænke på risengrød fyldt med flødeskum og mandler og toppet med syltede kirsebær. Retten er nemlig pæredansk og ifølge rygtet opfundet ved et tilfælde en sen nattetime på Hotel D'Angleterre i København.
Er risengrød en dansk ting?
Ris (og risengrød) var en luksusvare
Fra 1542 kender man en opskrift på risbudding fra den dengang danske by Malmø; til højtider blev risbuddingen kogt med mælk. Grød var en udbredt hverdagsspise blandt danske bønder, men den bestod for det meste af byggryn kogt i vand.
Hvornår kom juletræet til Danmark?
Danske juletræer
I Holsteinborg tændte man det første juletræ i 1808. I København så man træet første gang i 1811 hos familien Lehmann i Ny Kongensgade, og det vakte så stor opsigt, at de mest nysgerrige satte stiger til vinduerne for rigtigt at kunne se, men det blev i almindelighed anset for et tosset påfund.
Hvad spiser man i Norge til jul?
- Ribbe. En slags flæskesteg, som regel serveret med surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs.
- Pinnekjøt. Saltede og tørrede, nogle gange røgede, lammeribben. ...
- Lutefisk. Tørfisk, der har ligget i vand og lud, og derefter bagt i ovnen.
- Småkaker.
Hvornår begyndte man at spise risalamande i Danmark?
Men først i 1800-tallet begyndte velstillede hjem at bruge ris til julegrøden. Ris var en importvarer og for mange en luksus. I tiden lige før 1900 var det efterhånden almindeligt at spise risengrød til jul. I bedrestillede hjem gik man derfor over til at spise risalamande i starten af 1900-tallet.
Hvad hedder mandel på italiensk?
mandorla, mandorlo, tonsilla er de bedste oversættelser af "mandel" til italiensk.
Hvad spiser man til jul i Rusland?
Julemåneden i Rusland er derfor ikke præget af julefrokoster og fester, som vi kender det fra Danmark. Men når man den 7. januar endelig må indtage føde består menuen af 'sochivo' eller 'kutia', som er en grød lavet af hvede eller ris serveret med honning, birkes og frugt.
Hvad spiser japanere til jul?
Friturestegt kylling i Japan 🍗
I Japan er det nemlig tradition, at julemiddagen består af KFC. Denne tradition stammer fra en reklamefilm, der kørte i 1974 med sloganet "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (Kentucky for Christmas!).
Hvad spiser man i Holland til jul?
I Holland får man kerstol, der er en særlig slags julebrød af mandelmel med lokale krydderier. I USA er de glade for kalkun til både thanksgiving og jul, og så er det en tradition at spise "pumpkin pie".