Indledende sætninger i en traktat som beskriver dens formål og midler i generelle vendinger - ofte ved at fastslå brede principper, mål eller værdier. Betragtes ikke som juridisk bindende.
Hvad betyder 1 præambel?
Præambel er betegnelsen for en indledning til internationale traktater og til EU's retsakter. Ordet kommer fra det latinske praeambulum, som betyder "det, der går foran."
Hvad er en præambel jura?
Ved »præambel« forstås alt, hvad der står mellem retsaktens titel og dens dispositive del, dvs. henvisninger, betragtninger og de forskellige højtidelige formler.
Er et direktiv bindende?
Et direktiv er en bindende EU-retsakt.
Hvad er en retsakt?
Retsakter er en samlebetegnelse for de forskellige instrumenter, som indeholder de forskellige EU-regler. Det kan sammenlignes lidt med danske love, men der er forskel på, hvordan de forskellige retsakter forpligtiger EU-landene. De mest typiske EU-retsakter er forordninger, direktiver og afgørelser.
Forfatningens præambel
Hvilke retskilder er bindende?
Grundloven er den højest rangerende retskilde. Cirkulære (også kaldet tjenestebefaling eller instruks) er kun bindende for den offentlige myndighed, som cirkulæret er rettet til. Cirkulære har hjemmel i lov eller i en bekendtgørelse, som så har hjemmel i en lov.
Er konventioner bindende?
En konvention er en international aftale eller traktat. Danmark har tilsluttet sig forskellige konventioner. Konventionerne er juridisk bindende og fastlægger regler og standarder, som Danmark har forpligtet sig til at overholde på forskellige områder, f. eks.
Hvilke love laver EU?
EU's lovgivning bidrager til at opnå målene i EU-traktaterne og føre EU-politikkerne ud i livet. Der er to hovedtyper af EU-love – primær og afledt lovgivning.
Hvornår træder et direktiv i kraft?
Når EU har vedtaget et direktiv, gælder det derfor først i Danmark, når Folketinget har implementeret det i den danske lovgivning.
Hvad er en gennemførelsesforordning?
Gennemførelsesforordningen erstatter de tidligere krav og prøvestandarder for skibsudstyr, der er beskrevet i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/306 af 6. februar 2017 om angivelse af krav til design, konstruktion og ydeevne samt prøvningsstandarder for skibsudstyr.
Hvad er en præker?
overført person der holder opildnende taler for at skaffe tilhængere til sin livsanskuelse, politik el.
Kan man ændre en forordning med et direktiv?
Et direktiv, som ændres ved en forordning, bevarer sin direktivstatus og skal gennemføres i dansk ret.
Hvad er en præmis jura?
Præmisser er en betegnelse inden for jura, der refererer til de argumenter, begrundelser og faktuelle forhold, som en domstol fremfører i sin afgørelse eller kendelse. Præmisserne danner grundlaget for at vurdere, om en bestemt påstand eller et krav er berettiget i henhold til gældende ret og lovgivning.
Hvad betyder ordet præ?
Præ- er et latinsk og internationalt præfiks, der betegner, at noget går forud i tid eller værdi eller stilles frem foran noget, fx prækambrisk om datering før den geologiske periode Kambrium, modsat postkambrisk om efterfølgende datering, præferere 'foretrække' af latin ferre 'bære, bringe' og præsident egentlig 'som ...
Hvad er NIS2 krav?
NIS2 stiller bl. a. krav om gennemførelse af cybersikkerhedsforanstaltninger, hændelsesrapportering samt giver styrkede tilsyns- og håndhævelsesbeføjelser. Flere myndigheder og virksomheder (kaldet ”enheder”) vil være omfattet, end tilfældet var med det hidtidige NIS-direktiv (NIS1).
Hvad er forskellen på forordninger og direktiver?
Et direktiv fastsætter et mål, men det er op til hvert medlemsland at bestemme, hvordan det vil opnå målet. I modsætning til en forordning gælder et direktiv først for borgerne, når de enkelte medlemslande har indarbejdet bestemmelserne i deres egen lovgivning inden for en bestemt tidsfrist.
Hvad er pay transparency?
For at fjerne lønforskellen mellem kvinder og mænd vedtog EU i 2023 det nye direktiv om løngennemsigtighed (EU Pay Transparency Directive). Direktivet skal blandt andet sikre større åbenhed omkring lønninger og vil blive håndhævet gennem tilsyn og sanktioner.
Hvad hed EU før?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvor mange danske love er der?
Danmark har ca. 1.300 love. Den vigtigste lov er grundloven.
Hvad er AMC og GM?
For at sikre en korrekt anvendelse af EU-reglerne udsteder EASA ”soft law” i form af AMC (acceptable means of compliance/acceptable fremgangsmåder) og GM (guidance material/vejledende materiale) til de gældende forordninger.
Kan FN vedtage love?
FN er ikke en verdensregering og udsteder ikke love. I stedet bidrager FN til at løse internationale konflikter og til at formulere politikker i sager, der har betydning for os alle. FN har siden 1948 vedtaget en lang række menneskerettighedsdokumenter.
Er menneskerettigheder universelle?
Menneskerettighederne er baseret på tanken om, at visse rettigheder er universelle, dvs. at de gælder alle individer uanset køn, seksuel orientering, nationalitet, race, kulturel, etnisk eller religiøs baggrund.
Er EU-domstolens afgørelser bindende?
Den nationale ret, som er adressat, er bundet af den anlagte fortolkning, når den træffer afgørelse i den tvist, der verserer for den. Domstolens dom er på samme måde bindende for de øvrige nationale domstole, for hvilke der måtte være indbragt et identisk spørgsmål.
Hvilke love er præceptive?
Love er enten præceptive eller deklaratoriske. En præceptiv lov er forpligtende og skal overholdes. Findes især inden for offentlig ret som skatte-, miljø-, register- og straffelovgivning. Inden for det privatretlge område kan præceptive lovregler findes inden for forbrugerret, lejelovgivning mm.
Er cirkulærer bindende?
Et cirkulære bliver bindende, når myndigheden får det meddelt. Tidligere skulle administrative, kongelige eller ministerielle befalinger, som var rettet imod offentlige myndigheder, og som efter den udstedende myndigheds skøn havde almindeligere karakter, til gengæld offentliggøres i Ministerialtidende.