EU's NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober i hele Europa – undtagen i Danmark. Direktivet er centralt for at højne cybersikkerheden på tværs af EU, men Danmark er bagud med implementeringen.
Hvornår træder NIS2 i kraft?
Hvornår træder reglerne i kraft? Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab har den 6. februar 2025 fremsat et lovforslag om cybersikkerhed med ikrafttræden 1. juli 2025.
Er NIS2 implementeret i Danmark?
Implementeringsfristen for NIS 2-direktivet er den 17. oktober 2024, og Danmark er derfor forsinket med implementering af NIS 2- direktivet med ca. 5 måneder.
Hvilke virksomheder er underlagt NIS2?
- Spildevandshåndtering.
- Offentlig forvaltning.
- Digital infrastruktur såsom udbydere af datacentertjenester.
- Udbydere af indholdsleveringstjenester.
- Tiltroede tjenesteudbydere.
- Offentlige elektroniske kommunikationsnet.
- Udbydere af elektroniske kommunikationstjenester.
Hvilke brancher er omfattet af NIS2?
- Energi.
- Transport.
- Vandforsyning.
- Sundhedsvæsen.
- Digital infrastruktur.
- Digitale serviceudbydere.
- Banking og finansmarked.
NIS2: En guide til EU's nye cybersikkerhedsdirektiv
Hvem rammes af NIS2?
Virksomheder, der er omfattet af CER direktivet
Uanset størrelsen på din virksomhed eller organisation, så er du omfattet af NIS2, hvis du er defineret som en kritisk enhed i henhold til EU direktivet om kritiske enheder resiliens (EU) 2022/2257.
Er kommunerne omfattet af NIS2?
NIS2 udvider kravene til en større gruppe organisationer, herunder nu også offentlige myndigheder som kommuner, der tidligere ikke var omfattet af direktivet. Selvom direktivet blev vedtaget på EU-niveau i 2022, har arbejdet med at implementere det i dansk lovgivning taget tid.
Hvornår træder CER-direktivet i kraft?
CER-direktivets implementering og virkning. Direktivet forventes at blive vedtaget ultimo 2024, udpegning og underretning af kritiske enheder i juli/august 2024 og kravopfyldelse fra maj/juni 2024.
Hvad er forskellen på Dora og NIS2?
NIS2 gælder for virksomheder på tværs af mange sektorer og har et bredt fokus på cybersikkerhed og kritisk infrastruktur. DORA gælder udelukkende for den finansielle sektor og handler primært om operationel robusthed.
Hvem skal være NIS2 compliant?
Som udgangspunkt gælder NIS2 for virksomheder og organisationer, der arbejder indenfor det, der kaldes “sektorer af særligt kritisk betydning” eller “andre kritiske sektorer”, og som leverer ydelser eller afvikler deres aktiviteter indenfor EU.
Er jeg omfattet af NIS2?
I udgangspunktet er en virksomhed eller organisationen omfattet, hvis den beskæftiger mere end 50 personer og har en årlig omsætning eller balance på mere end 10 mio.
Hvor finder jeg NIS2 direktiv?
Du kan læse originalversionen på startsiden . NIS2-direktivet fastlægger en fælles retlig ramme for opretholdelse af cybersikkerheden i 18 kritiske sektorer i hele EU.
Hvem fører tilsyn med NIS2?
Digitaliseringsstyrelsen fører tilsyn med: Væsentlige operatører på området for domænenavne. Udbydere af digitale tjenester, som er omfattet af lovforslaget.
Hvad er nyt i NIS2?
Hvad er nyt i NIS2 i forhold til NIS? EU har med NIS2 valgt at udvide og skærpe kravene til sikkerhedsforanstaltninger, kontrol og tilsyn for at strømline sikkerhedsniveauet på tværs af EU-medlemslandene. Det sker i erkendelse af, at NIS-direktivet ikke fungerede optimalt.
Hvornår træder Dora i kraft?
DORA trådte i kraft fredag den 17. januar, og formålet med forordningen er at bidrage til en mere sikker og effektiv digital finansiel sektor ved at opstille en række harmoniserede EU-krav og regler for finansielle virksomheder. Du kan læse mere om DORA-forordningen her. GDPR.
Hvad koster NIS2?
Nye sikkerhedsregler koster danske virksomheder 2,5 mia. Et nyt Net- og Informationssikkerhedsdirektiv (NIS) kaldet NIS2 forventes at øge de danske virksomhedernes IT-udgifter med 10 pct eller hvad der svarer til 2,5 mia. kr. Direktivet træder i kraft fra begyndelsen af næste år.
Hvem rammer NIS2?
NIS2 rammer forsyningskæder
Som leverandør eller partner i forsyningskæder bestående af NIS2-omfattede organisationer kan man forvente øgede krav til produkter og tjenester.
Er NIS2 en forordning?
Reglerne gennemfører NIS 2-direktivets regler, men svarer i store træk til reglerne i DORA-forordningen. Finanstilsynet offentliggør på dets hjemmeside, hvilke virksomheder, der er udpeget som operatører af finansiel digital infrastruktur.
Hvem er underlagt DORA?
Alle virksomheder, der er omfattet af EU's finansielle lovgivning, er underlagt DORA – fx: Banker. Elektroniske pengeinstitutter. Pensionsselskaber.
Hvornår træder ESG i kraft?
Fra 1. januar 2024 træder EU's første trin i kravene om bæredygtighedsrapportering i kraft. Kravet gælder i første omgang store, børsnoterede virksomheder.
Hvad står nis for?
Formålet med EU's Net- og Informationssikkerhedsdirektiv (NIS2) er at yderligere styrke og ensarte cybersikkerheden og modstandsdygtigheden overfor cybertrusler på tværs af EU for virksomheder inden for en lang række sektorer og for offentlige myndigheder, som anses for at være kritiske for økonomien og samfundet.
Hvad er kritisk infrastruktur i Danmark?
I Danmark definerer Erhvervsstyrelsen kritisk infrastruktur således: ”Infrastruktur, herunder faciliteter, systemer, processer, netværk, teknologier, aktiver og serviceydelser, som er nødvendige for at opretholde eller genoprette samfundsvigtige funktioner”.
Hvad er kommunernes ansvar?
Kommunernes opgaver
Folkeskolen, herunder specialundervisning og specialpædagogisk bistand til småbørn. Specialundervisning for voksne. Ældrepleje. Sundhed (forebyggelse, pleje og genoptræning, der ikke foregår under indlæggelse, behandling af alkohol- og stofmisbrug, hjemmesygepleje, tandpleje og socialpsykiatri)
Hvilke opgaver tager kommunerne sig af?
Kommunerne er borgernes indgang til den offentlige sektor og tager sig af opgaver på socialområdet, beskæftigelsesområdet og erhvervsserviceområdet og vedrørende den kollektive trafik. Regionerne tager sig af sygehusene, den regionale udvikling og specialiserede sociale institutioner.
Hvad gør kommunerne i Danmark?
Nogle af opgaverne er sundhed, beskæftigelse, det sociale område/udsatteområdet, børnepasning, folkeskolen, ældrepleje, kollektiv trafik, veje, natur og miljø, planlægning og kultur.