Gorgonzola betegnes ofte blot som blåskimmelost og fremstilles udelukkende på komælk, der giver den en mildere smag end andre blåskimmeloste. Det, som virkelig får Gorgonzola til at skille sig ud, er dens dybe rødder i italienske håndværkstraditioner, som stadig kendetegner produktionen i dag.
Hvad er blå ost?
Blåskimmelost er en type ost, der er kendt for sin karakteristiske blålig-grønne skimmel. Blåskimmelost er den generiske betegnelse for bl. a. disse populære oste: Roquefort, Gorgonzola og Danablu.
Er Gorgonzola og blåskimmel det samme?
Gorgonzola er én af verdens ældste blåskimmeloste og bliver hovedsageligt fremstillet i regionen Piemonte og Lombardiet i Norditalien. På grund af dens milde smag og bløde konsistens er den én af verdens mest lettilgængelige blåskimmeloste.
Hvad kaldes den danske version af Gorgonzola?
Mycella er en Dansk udgave af Gorgonzola, en blå-grøn ost med mild aromatisk smag. Navnet stammer fra det latinske mycelium. Det er en cremet, blå skimmelost lavet af komælk.
Er der penicillin i blåskimmelost?
Ens for blåskimmelostene er, at de er lavet ud fra den samme skimmelkultur, Penicillinium roqueforti, som giver ostene deres pikant krydrede smag med aromatiske noter af blomster, honning, eksotiske frugter og af og til sågar nogle dyriske, staldede toner. Blåskimmeloste er meget forskellige i konsistens og smag.
Ekspertguide til blå ost
Er gorgonzola ost sundt?
“Gorgonzola er rig på vitaminer B2, B6, B12 som er utrolig vigtige for nervesystemet og immunforsvaret ”. På grund af alle disse årsager, er Gorgonzola kendt og elsket i hele verden, udover også at være den tredje vigtigste ost på det italienske marked hvad vedrører BOB oste fra komælk.
Hvad er Rochefort ost lavet af?
Roquefort er en blåskimmelost opkaldt efter den franske by Roquefort-sur-Soulzon. Roquefortostens historie kan spores tilbage til år 79 e.Kr. Roquefort modnes ved hjælp af en blå skimmelsvamp, der tilsættes den upasteuriserede fåremælk samtidigt med osteløben.
Hvordan spiser man Gorgonzola?
Gorgonzola egner sig ikke kun til enkle eller raffinerede retter, men også til fremragende saucer og velsmagende cremer, der tilsættes smør eller fløde under tilberedningen, og som er ideelle til at pynte pasta- eller risretter eller de appetitvækkende gnocchi.
Kan blå ost blive for gammel?
Er osten for gammel? Hvis osten smager eller lugter dårligt eller markant anderledes, end da den var yngre, bør du smide den ud. Finder du mug på din ost, bør du også overveje, om den skal smides ud – selv om det er usandsynligt, at den vil udgøre en egentlig sundhedsfare.
Hvad er forskellen på parmesan og grana padano?
Forskellen på de to varemærkebeskyttede oste er modningen, hvor Grana Padano typisk modnes fra ni måneder til over 20 måneder, mens Parmigiano Reggiano modnes i mindst 12 måneder, og nogle gange i over 36 måneder. Der er også mindre strenge regler for Grana Padano, som gerne må indeholde visse konserveringsmidler.
Kan Gorgonzola blive for gammel?
roquefort, stilton og gorgonzola — ikke skal smides ud, fordi osten er muggen. Skimmelost er, tværtimod, en ost, hvor vi ikke lader os afskrække af mikroorganismerne, som forårsager mug.
Kan man fryse Gorgonzola?
For at bevare kvaliteten er det bedst at opbevare den godt indpakket i sin originale emballage eller vokspapir. Gorgonzola-ost kan også fryses i op til 6 måneder, men teksturen kan ændre sig, når den tøes op.
Hvad drikker man til Gorgonzola?
Blåskimmel findes som bekendt i mange varianter: Gorgonzola, Danablu, Roquefort og Stilton for bare at nævne nogle stykker. Det skarpe og salte i osten kræver en vin med en god portion sødme. Her drukner tør rødvin – og i øvrigt også tør hvidvin.
Er blåskimmel og gorgonzola det samme?
Gorgonzola betegnes ofte blot som blåskimmelost og fremstilles udelukkende på komælk, der giver den en mildere smag end andre blåskimmeloste. Det, som virkelig får Gorgonzola til at skille sig ud, er dens dybe rødder i italienske håndværkstraditioner, som stadig kendetegner produktionen i dag.
Hvordan smager blå ost?
Tekstur og smag varierer afhængig af blåskimmelosten og kan være alt fra smuldrende, salt og skarp til en mere blød, cremet og mild jordagtig smag. Uanset hvilken smagsprofil så karakteriseres blåskimmelosten ved at have grønne, blå, grå eller sorte vener eller pletter af skimmelsvamp i osten.
Hvor lang tid kan blå ost holde sig?
For de fleste oste vil en temperatur på omkring 5-7 grader holde dem friske i et par uger, så længe de er ordentligt pakket ind.
Kan man spise kanten på Gorgonzola?
En undtagelse er Gorgonzola, som har en skorpe, der ikke anbefales at spise. Også hårdere oste som Le Gruyère og Manchego har kanter, der skal skæres af.
Er blåskimmel ost sundt?
Er blåskimmelost sundt? Den type skimmel, som bruges til at lave blåskimmelost indeholder en række næringsstoffer, herunder protein, calcium, vitaminer og mineraler. Dertil er blåskimmel også rig på fedt og salt, som i mindre mængder også er sunde for kroppen.
Hvad er skorpen på en brie?
Det er vigtigt at bemærke, at den hvide skorpe er fuldstændig spiselig og er faktisk en essentiel del af Brie-oplevelsen. Det tilføjer ikke kun til ostens æstetik, men forbedrer også dens smagsprofil og tekstur, hvilket gør Brie til den sublimt lækre ost, vi alle kender og elsker.
Er gorgonzola sundt?
Er gorgonzola sundt? Gorgonzola er en velsmagende ost med sin unikke smag og tekstur, men når det kommer til dens sundhedsaspekter, skal man tage nogle faktorer i betragtning. Som med de fleste oste er Gorgonzola en kilde til vigtige næringsstoffer, men den er også relativt høj i kalorier og fedt.
Hvad kan man bruge gorgonzola til?
- Hurtig gullasch på panden. 30 min.
- Tærte med grønne bønner og kapers.
- Gnocchi.
- Spaghetti med gorgonzolasmør og grønkål.
- Lammehakkebøffer med soltørrede tomater.
- Gorgonzolarisotto med roastbeef.
- Gorgonzola- og parmesantærte. 1 t.
- Tomatlasagne med 3 slags ost.
Hvad koster gorgonzola?
Pris fra 60 kr. stk. Bassi Gorgonzola er altid mild, meget cremet, blød og lækker.
Hvilken skimmel bruger man til blåskimmel?
Ens for blåskimmelostene er, at de er lavet ud fra den samme skimmelkultur, Penicillium roqueforti, som giver ostene deres pikant krydrede smag med aromatiske noter af blomster, honning, eksotiske frugter og af og til sågar nogle dyriske, staldede toner.
Kan man fryse Rochefort?
Blåskimmeloste som Gorgonzola, Roquefort og Stilton kan teknisk set fryses, men det kan skade skimmelkulturerne og forringe smagen.
Hvilken slags ost er sundest?
Sammenlignet med mange andre oste er mozzarellaen blevet fremhævet som den sundeste valgmulighed, da den er rig på både protein og calcium. Disse næringsstoffer gør mozzarella til en favorit. Frisk mozzarella er især et sundere valg grundet dens lave indhold af natrium og mættet fedt.