I det nordlige Øresund finder Miljøstyrelsen op til omkring 220 arter, mens man i den sydlige og mindre salte del af Øresund finder omkring halvt så mange arter. Mange enårige makroalger, for eksempel trådformede brunalger og fedtemøg, vokser godt i perioder med mange næringsstoffer i vandet.
Hvor er der mest fedtemøg i Danmark?
Ved kysterne er der ifølge biologen i år meldinger om fedtemøg ved spidsen af Djursland, på Nordsjællands kyst, ved Lillebælt-området, stort set overalt langs de jyske kyster, rundt om Fyn, omkring Sjælland og på Bornholm, fortæller Kaare Manniche Ebert.
Er der fedtemøg i Vesterhavet?
Det er desværre realiteterne mange steder i fjordene og det sydfynske øhav. Fedtemøg og algesuppe i lange baner. Årsagen er velkendt: landbrugets udledning af næringsstoffer, især kvælstof. Det har været af forskere og biologer i årtier.
Er der alger i Øresund?
De optager næring fra bunden gennem rødderne, mens alger optager næring direkte fra vandet. Algerne kan være fastsiddende eller kan flyde frit som plankton. Fastsiddende vegetation forekommer i Øresund hovedsageligt ned til ca. 10-15 meters dybde, hvor der er tilstrækkeligt lys til fotosyntesen.
Hvorfor kommer der fedtemøg?
Fedtemøg er altså tang, alger og fx ålegræs, der eksploderer i vækst, når der kommer for meget kvælstof i vandet, og som driver op ligger i vandkanten og på stranden, hvor det ligger og rådner (se billedet forneden).
Fedtemøg
Hvor findes fedtemøg?
Fedtemøg er en samling af brunalger, hovedsageligt arter af vatalge samt almindelig dunalge, der flyder løst ved kysten i bugter og vige. Algerne findes overalt og hele året rundt i de indre danske farvande og vokser i starten fastsiddende på et underlag fx sten eller muslinger.
Hvordan forsvinder fedtemøg?
Når fedtemøget rådner, forbruges store mængder ilt, hvilket skaber iltsvind. Uden ilt kan hverken fisk, dyr eller planter overleve i kystnære havområder. Hvornår forsvinder fedtemøg? Ved vandskifte, især under storme, tilføres der ilt til vandet, hvilket kan hjælpe.
Kan man bade i Sjælsø?
Det er muligt at bade ved Sjælsø Strand øst for Jægerhytten og det er tilladt at fiske fra bredden, men sejlads på søen kræver tilladelse fra Gentofte Kommunes vandforsyning.
Er Øresund en del af Kattegat?
Øresund er et 118 km langt farvand, der forbinder Østersøen med Kattegat og adskiller Sjælland og Amager fra Skåne. Selvom sundet er den korteste vej mellem de to farvande, udgør den lavvandede tærskel, der fra Amager over Saltholm strækker sig til Limhamn, en alvorlig hindring for såvel vandudskiftning som besejling.
Er der makrel i Øresund?
Øen Hvens store ”blokering” midt i det strømfyldte Øresund giver de optimale betingelser for et typisk makrelrevir. Stejle skrænter og rev rundt om øen danner nogle gode strømskel, hvor makrellerne ”huserer” i deres jagt på sild og andre småfisk.
Er fedtemøg giftig?
Selvom fedtemøget er ulækkert og slimet, så er det ikke giftigt, og badegæster skal derfor ikke frygte det, lyder det fra sektionslederen.
Hvordan kommer man af med fedtemøg?
Opsamlingspladser. Tang og fedtemøg samles i opsamlingspladser på stranden, hvor det skal dryppe af for at mindske vægten. På 24 timer forsvinder cirka 50 procent af vandet, hvilket betyder en halvering af prisen, når det skal køres væk.
Hvor stammer ordet fedtemøg fra?
Ordet fedtemøg er kendt fra de danske medier siden 1970'erne. Det stammer formodentlig fra en eller flere danske dialekter. I Jysk Ordbog omtales formen "fedtmøg" fra Samsø, og Ømålsordbogen har registreret brugen af fedt(e)møg i næsten hele sit område, dvs. dialekterne på Sjælland, Lolland-Falster, Fyn og småøerne.
Kan fedtemøg spises?
Selvom fedtemøg lugter, er det ikke giftigt.
Hvad skyldes iltsvind?
Iltsvind opstår i en vandmasse, når iltforbruget i bundvand og havbund overtiger tilførslen af ilt. Fundamentet til iltsvind lægges ved at næringsstofferne kvælstof og fosfor via nedbør bliver skyllet ud i havet fra landjorden; der tilføres også betydelige mængder kvælstof fra atmosfæren til det åbne hav.
Hvordan optager tang næring?
Når tang vokser, optager den CO2 og næringsstoffer fra det omgivende vand. Derfor kan dyrkning og høst af tang bruges som en teknologi, der optager de spildstrømme, som vores produktionssystemer på land producerer.
Er der iltsvind i Øresund?
Der er lave iltkoncentrationer og moderat iltsvind i bundvandet i Øresund stort set hvert år, hvorimod kraftigt iltsvind forekommer mere sporadisk. Klapning og råstofindvinding fin- der også sted i Øresund, særligt i Køge bugt.
Hvor skiller Øresund og Kattegat?
Kattegat afgrænses mod Skagerrak af linjen mellem Grenen og Pater Nosterskären ud for Marstrand. Mod sydvest skiller linjen mellem spidsen af Ebeltofthalvøen og Gniben på Sjællands Odde farvandet fra Samsø Bælt, og mod sydøst skiller linjen mellem Gilbjerg Hoved og Kullen Kattegat fra Øresund.
Hvem ejer Øresund?
A/S Øresund ejes 100 procent af Sund og Bælt Holding A/S, som igen ejes af den danske stat. SVEDAB AB ejes af den svenske stat. Ejerne hæfter solidarisk for Øresundsbro Konsortiets forpligtelser.
Hvorfor må man ikke bade i Arresø?
Der har i en årrække været badeforbud i Arresø på grund af algevækst.
Kan man bade i Fuglsangsø?
Besøg Fuglsang Sø, som er anlagt i forbindelse med byggeriet af motorvejene omkring Herning. Badeforholdene er fine, og søen er for det meste så ren at du kan bade. Vandkvaliteten bliver løbende kontrolleret. Vær dog opmærksom på at der kan forekomme grønalger i vandet.
Er der alger i Sjælsø?
Sjælsø har igennem de senere år fået en bedre tilstand med klarere vand. De seneste år er der forekommet kraftig algevækst fra midt juli og badesæsonen ud.
Hvor er der fedtemøg i Danmark?
Fedtemøg er i vores region blandt andet registreret ud for Skælskør, ved Sejerøbugten, Glænø, Asnæs, Bandholm, Gedser og ved Egerup Strand. Det er ofte lystfiskere, som ser det først, og bagefter sender billeder til Morten Jacobsen og resten af Danmarks Sportsfiskerforbund.
Hvor er der mest fedtemøg?
Mange steder dækker fedtmøg over 50% af bunden i forskellige lagtykkelser. Den højeste biomasse er 371 g/m2, og fedtmøg er den absolut kvantitativt dominerende algegruppe i Køge Bugt.
Hvordan ser tang ud?
Man deler tang op i tre grupper efter de farvestoffer, tangen indeholder. Grønalger er grønne, brunalger er brune eller orangebrune, og rødalger er som regel rødlige eller rødlilla. I dette hæfte kan du læse om nogle af de mest almin- delige arter af tang i danske farvande.