Å, å er det 29. og det sidste bogstav i det danske alfabet. Bogstavet bruges også i andre alfabeter, fx det svenske, norske og finske.
Er der å på svensk?
I stednavne på norsk og svensk skal der altid skrives å og ikke aa som betegnelse for en å-lyd: Ålesund, Åbo, Borås, Skåne.
Hvornår skiftede vi fra aa til å?
Å, å er det 29. bogstav i alfabetet med lydværdien [ɔ]. Det blev indført ved retskrivningsreformen i 1948 i stedet for skriveformen Aa, aa.
Hvornår er det en å?
En å er en langsomt rindende vandstrøm, der arbejder sig gennem blødt jordsmon i landskabet. Åer er ofte udmundingssteder for bække, jf. udtrykket "mange bække små gør stor å". Giber Ås udløb i Aarhusbugten ved Moesgård Strand.
Hvor mange sprog har å?
Ud over det danske optræder å'et kun i det svenske og norske sprog. Hverken islændingene eller færingerne har å-lyden i deres sprog. Det var dog først, da sprogforskeren Rasmus Rask i 1820'erne begyndte at plædere for det runde bogstav, at debatten for alvor tog fart.
Hvordan siger man Å (svensk vokaludtale)
Kan man stave Aalborg med å?
Det er altid korrekt ifølge retskrivningsreglerne at skrive danske stednavne med bolle-å (Århus, Åbenrå, Ålborg, Fåborg, Grenå og så videre).
Hvilke lande bruger æ, ø og å?
En Erika skrivemaskine med danske taster Æ Ø Å. Udover bogstaverne fra det latinske alfabet benyttes bogstaverne Æ, Ø og Å. Alfabetet kaldes det dansk-norske alfabet, fordi det er ens for de to nordiske sprog dansk og norsk (både bokmål og nynorsk). Det svenske alfabet anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø.
Hvad er forskellen på bæk og å?
En bæk er betegnelsen for et vandløb, der er mindre i bredde og vandføring end en å. Bække er vigtige som strømningsveje i vandets cyklus, bidrager til grundvandlagenes genopfyldning og tjener som korridorer for fisk og vildtets vandringer.
Hvad hedder Danmarks eneste flod?
Gudenåen er Danmarks eneste flod og med sine 160 km Danmarks længste vandløb.
Hvad hedder bollen over å?
Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn.
Er Århus med å eller aa?
Århus var den officielle stavemåde for Aarhus fra retskrivningsreformen i 1948 til 1. januar 2011. Kommunalbestyrelsen besluttede i oktober året før at gå tilbage til den gamle stavemåde; men det var netop kun en kommunal beslutning – det hedder fx stadig Århus Å.
Er æ dansk?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet. På sønderjysk og thybomål har pronomenet der betyder 'jeg', formen Æ.
Er dobbelt a altid å?
Efter reformen måtte dobbelt-a stadig bruges i personnavne, mens nordiske stednavne skulle skrives med å, fx Ålesund, Umeå, Grenå, Ålborg. Århus gik allerede i oktober 1948 over til skrivemåden med å, mens der andre steder var større modstand.
Hvornår blev aa til å?
I 1948 blev tegnet å indført i den officielle retskrivning ved en retskrivningsreform. Før 1948 skulle man bruge aa hvis man ville følge de officielle retskrivningsregler.
Hvordan skrev man å i gamle dage?
Tegnet for å
I 1948 blev bogstavet nemlig indført i det danske alfabet (før skrev man aa i stedet for å). Den første illustration vi har kunnet finde af tegnet for å, er fra 1967 i Håndbog i tegnsprog. På svensk har man det samme tegn for å, og her har man i hvert fald brugt tegnet siden slutningen af 1800-tallet.
Hvorfor hedder det Remstrup Å?
Remstrup Å er en er 2,5 km lang del af Gudenåen. Den løber fra Brassø i syd til Silkeborg Havn i nord, hvor åen løber over stemmeværket under Østergade ved Kammerslusen, og videre ud i Silkeborg Langsø. Navnet Remstrup er sammensat af drengenavnet Rem og endelsen -strup, der viser, at der er tale om en udflytterby.
Hvad hedder Europas næstlængste flod?
Den er 2.850 km lang og den næstlængste flod i Europa, efter Volga. Donau løber ud i Sortehavet og passerer ti lande: Tyskland, Østrig, Slovakiet, Ungarn, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Rumænien, Moldova og Ukraine (Odessa oblast).
Hvorfor hedder det Randers?
Randers by opstod, hvor Gudenåen flyder sammen med Randers Fjord, og hvor det var lettest at passere åen i nord-sydlig retning.
Er vandløb og å det samme?
De største vandløb kaldes floder. I Danmark kaldes de store vandløb dog åer, og de små kaldes bække. Der er ikke objektive grænser mellem bække, åer og floder. Mange udenlandske vandløb, der ikke er større end mindre danske åer, kaldes floder.
Er søer koldere end havet?
Søerne vil i almindelighed være betydeligt varmere end havvandet, men det afhænger selvsagt af deres dybde. De lavvandede søer følger luftens temperatur med en lille forsinkelse, mens de dybere søer er længere om at følge trop, når sommeren og varmen slår igennem.
Hvad er forskellen på flod og å?
En flod er større end en å. Men hvor meget større en å skal være, før den bliver til en flod eller omvendt, det ligger ikke fast. Forskellen på en flod og en å er mere et spørgsmål om sprog end størrelse. Traditionelt opfattes alle større vandløb i Danmark som åer og ikke som floder.
Hvad er æ på engelsk?
På engelsk og fransk behandler man æ som en ligatur. Det vil sige at man ikke opfatter æ som et selvstændigt bogstav, men som en sammensmeltning mellem a og e. Hvis man skal finde æ i engelske og franske ordbøger, skal man altså kigge under bogstaverne ae. Æ bruges kun ganske sjældent på engelsk og fransk.
Er der wi det danske alfabet?
W i dansk i dag
Bogstavet W er forholdsvis nyt i dansk, og bruges udelukkende i fremmedord og navne. W blev før 1980 i dansk regnet som variant af V og alfabetiseredes sammen med dette bogstav. (Denne alfabetisering var også gældende indtil 2006 på svensk).