Selvom mange måske opfatter basilikum som en plante fra Italien og det øvrige Middelhavsområde, så er oprindelsen faktisk en anden. Basilikumsplanten stammer nemlig fra det sydøstlige Asien, men i 1600-tallet nåede den frem til Italien, og herfra blev den udbredt til andre europæiske lande.
Hvilket land kommer basilikum fra?
Basilikum, Ocimum basilicum, stammer oprindeligt på Sydøstasien og kom først til Europa i det 16. århundrede. I dag er den en almindelig anvendt krydderurt, men kendes især fra det italienske køkken.
Er det sundt at spise basilikum?
Basilikum indeholder en række næringsstoffer, som kan have en positiv indvirkning på den mentale sundhed. Planten indeholder blandt andet vitamin K, C og A, som alle bidrager til at opretholde en sund hjerne og kognitive funktioner.
Hvornår kom basilikum til Danmark?
Vi forbinder den mest med italienske retter, men urten er oprindelig fra Afrika og Indien. Den dag i dag gror den stadig vildt i blandt andet Indien. Først i 1960'erne begyndte vi at spise basilikum her i Danmark, og det er måske ikke så sært, da den ikke er naturligt voksende i vores kolde land.
Hvad kan erstatte basilikum?
Prøv at erstatte basilikum med andre krydderurter såsom persille eller mynte. Det smager også vidunderligt med en smule rosmarin eller salvie. Det kan næsten ikke slå fejl, så eksperiment endelig løs. Prøv fx denne opskrift på lækker krydderurtepesto i fine butterdejsreder.
Sådan laver du FRISK BASILIKUM PESTO som en italiener
Kan man bruge basilikum i stedet for oregano?
Basilikum er en af de mest kendte krydderurter og bruges ofte i italienske retter. Den har en sødlig smag og kan bruges i alt fra pasta til pizza. Basilikum passer godt sammen med andre urter som oregano, timian og rosmarin og kan også bruges sammen med hvidløg for at tilføje ekstra smag.
Hvad er basilikum godt for?
Blot en spiseskefuld basilikum om dagen, giver dig mindst halvdelen af de antioxidanter, som du har brug for. Desuden er basilikum rigtig godt mod fordøjelsesbesvær, og fremmer dermed en sund mave- og tarmfunktion.
Kan man spise stilken på basilikum?
Du kan godt spise stænglen. Hvis stænglen er meget tyk, kan du plukke bladene af og nøjes med at bruge dem.
Kan basilikum gro i Danmark?
Sydpå er basilikum en flerårig halvbusk, der vokser vildt. I Danmark må vi nøjes med at dyrke den som etårig og gøre vort bedste for at opfylde dens helt basale og uomgængelige behov, nemlig læ, vand, varme og sol. Derfor er det oplagt at dyrke basilikum i drivhus, udestue el. lign., hvis man har mulighed for det.
Hvad smager basilikum af?
Smagen er let krydret og peberagtig. Du finder urten i en grøn og en rødlilla udgave. Den rødlilla udgave er smagsmæssigt lidt kraftigere end den grønne. Desuden kan du finde thai basilikum eller holy basil, hvis blade er spidsere, og som smager mere hen ad citrus og anis.
Kan man spise basilikum rå?
Basilikum kan anvendes rå i salater, på tomater, pizza, drys på æggeretter, i dressing til nykogte kartofler og grøntsager.
Er basilikum godt for håret?
Basilikum er gavnlig for både hud og hår. Dens antibakterielle egenskaber gør den til en effektiv behandling mod acne og andre hudinfektioner. Når det bruges i hårpleje, kan urten styrke håret og forbedre hovedbundens sundhed, hvilket kan føre til stærkere og sundere hår.
Er hellig basilikum og basilikum det samme?
Navnet hellig basilikum henviser til plantens forbindelse med buddistiske templer. I Østen har basilikum længe været anset for en hellig plante, og den plantes ved tempelindgange og anvendes i røgelser. Denne basilikum har let lilla anstrøg i stængler og blomster og en kraftig nellikeagtig aroma.
Kan man plante basilikum fra supermarkeder?
Det er forholdsvis nemt at dyrke basilikum fra frø, men vil man gerne hurtigt i gang, kan man få et forspring ved at købe en potte basilikum i supermarkedet eller hos grønthandleren.
Kan man fryse basilikum?
Afskårne urter opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. De kan også fryses ned. Basilikum i urtepotter skal kun vandes i underskålen og tåler ikke træk.
Er basilikum en grøntsag?
Basilikum er en aromatisk urt, der tilføjer en frisk og krydret smag til mange retter. Den er særligt populær i det italienske køkken, men dens anvendelse strækker sig over mange forskellige madkulturer.
Hvilke dyr spiser basilikum?
De dyr som gnaver i dine basilikum kunne måske være ørentviste, larver af små sommerfugle, snegle....
Kan man klippe en basilikum ned?
Pluk din basilikum med omhu
Nip gerne stænglen ned til der, hvor nye skud er på vej ud, så planten ikke ender med at blive høj og spinkel, men i stedet bliver tæt og busket. Hvis du plukker på den måde, vil din plante dele sig og give flotte grønne blade hele sommeren.
Kan man tage frø fra basilikum?
Frøene skal du lade sidde på planten til de er modne, dvs. frøene er blevet mørke og hårde. Du kniber nu de frøstande af, som er tjenlige og lægger dem til tørre et luftigt sted.
Kan man selv tørre basilikum?
Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt. Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir). Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
Kan man spise thai basilikum?
Thaibasilikum er skøn som smagsgiver i det asiatiske køkken. Smagen går utrolig godt sammen med kokosmælk, men den kan bruges i alt lige fra wokretter til supper og salater. Den falder godt i hak med soja, citron og hvidløg.
Hvilken krydderurt smager af lakrids?
'Ararat' Ocimum basilicum. En af de mest populære krydderurter – her i en fin sort med tofarvede blade og en skøn, sødlig og krydret smag og duft af lakrids.
Hvorfor bliver min pesto bitter?
Pesto er jo en frisk sauce, der ikke tilberedes, og derfor smager olivenolien tydeligt igennem. Bruger man en olivenolie, der egner sig bedst til stegning, kan man risikere at få en bitter smag i pestoen. Vælg derfor en olivenolie, hvor man faktisk kan smage, at olien er lavet af oliven.
Hvordan gemmer jeg basilikum?
Opbevaring. Afskåret basilikum skal opbevares i køleskabet og spises inden for et par dage. Det holder sig bedst frisk og sprødt, hvis du sætter det i et lille glas med vand. Det kan også opbevares i en lufttæt beholder med et stænk vand.
Hvorfor dør min basilikum?
Især basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Vinteren kan være hård ved krydderurterne, da de ikke får så meget naturligt lys i den mørke årstid. Her kan en lavere temperatur hjælpe på lysmanglen, så sæt dem i det køligste og lyseste vindue.